Word of Faith
Vóórdat je deze blog of boekreview leest is het handig om eerst de voorgaande blog over de Word of Faith-leer te lezen. Want dat is ook de inhoud van het boek ‘Woorden van Geloof’. Veel bijbelteksten en argumenten uit de Word of Faith-leer kom je namelijk ook tegen in dit boek van Tom de Wal. Zo ook deze bijbeltekst uit Spreuken: ‘Dood en leven zijn in de macht van de tong, wie hem liefheeft, zal de vrucht ervan eten.’
Soms zeggen mensen: ‘Leven en dood zijn in de hand van God’, terwijl Gods Woord hier zegt: ‘Dood en leven is in de macht van jouw tong’.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 4
Ook God/Jezus had geloof nodig
In de vorige blog schreef ik: E.W. Kenyon en Hagin leerden dat God niet de aarde niet alleen heeft geschapen door Zijn woord, maar door woorden van geloof te spreken. Kenneth Copeland, een van hun opvolgers zei zelfs dat God niets kan zonder geloof.
- De woorden van God hebben scheppingskracht, dus ook de woorden van de mens hebben scheppingskracht
- God had geloof nodig volgens de Word of Faith, dus ook de mens kan met hetzelfde geloof en het uitspreken van woorden dingen ontvangen of maken
Tom de Wal leert hetzelfde over het geloof van God en over het geloof van Jezus. Hij schrijft dat ‘de wonderen van Jezus vonden plaats omdat Jezus in geloof sprak tegen de situatie die moest veranderen’ en dat ‘God niet zomaar spreekt maar dat God gelooft daadwerkelijk dat gebeurt wat Hij zegt’.
De vijgenboom die verdord
En Petrus, die het zich herinnerde, zei tegen Hem: Rabbi, kijk, de vijgenboom die U vervloekt hebt, is verdord.
Mattheüs 11:21-24 HSV
En Jezus antwoordde en zei tegen hen: Heb geloof in God.
Want, voorwaar, Ik zeg u: wie tegen deze berg zal zeggen: Word opgeheven en in de zee geworpen, en niet zal twijfelen in zijn hart, maar zal geloven dat wat hij zegt, gebeuren zal, het zal hem gebeuren wat hij zegt.
Daarom zeg Ik u: alles wat u biddend begeert, geloof dat u het ontvangen zult, en het zal u ten deel vallen.
In Mattheüs 11 staat het verhaal over de vijgenboom. Jezus vervloekt de vijgenboom en Petrus was verbaasd toen de boom de andere dag ook echt was verdord. Dit is de uitleg van Tom de Wal over het antwoord wat Jezus gaf aan Petrus:
Jezus zegt namelijk niet: ‘Dat klopt Petrus. Dat komt omdat Ik de Zoon van God ben. De schepping luistert daarom naar Mij.’ Nee, Jezus kende dit niet toe aan het feit dat Hij Gods Zoon is, Hij kende dit toe aan Zijn geloof en de kracht van woorden en legde uit dat Zijn discipelen precies hetzelfde konden doen. Dit is misschien wel het meest inspirerende onderwijs dat Jezus ons geeft over geloof, omdat Jezus ons hier leert hoe wij bergen kunnen verzetten. Deze bergen staan symbool voor problemen, moeilijkheden en onmogelijke situaties die we tegenkomen.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 166
Volgens mij kloppen er een paar dingen niet in deze uitleg van de Wal:
- Jezus kon juist (wel) de vijgenboom laten verdorren omdat Hij Gods Zoon én omdat Hij zelf God is.
- Jezus had geen geloof nodig, Hij was God en wist dat die boom zou verdorren als Hij deze zou vervloeken.
- De discipelen moeten erop vertrouwen dat God wonderen kan doen en dat zij zelf in de naam van Jezus ook wonderen zullen doen. Maar deze wonderen gebeuren niet doordat zij geloof hebben in de kracht van hun woorden.
Doet God het of doe jij het?
Het lijkt erop als je dit boek leest, dat de mens meer kan dan God en dat de mens de richting bepaalt in zijn of haar leven. In de Word of Faith leer wordt dit de autoriteit van de mens genoemd. Ik citeer drie teksten uit ‘Woorden van Geloof’ en voor de duidelijkheid, de cursief gedrukte woorden staan ook zo cursief in het boek.
Het gaat erover dat jij, op basis van de beloften in Gods Woord en de leiding van de Heilige Geest, bepaalt in welke richting jouw leven gaat.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 93
Sommige mensen wandelen niet in autoriteit, omdat ze een verkeerd beeld hebben van Gods soevereiniteit. God heeft er echter in Zijn soevereiniteit voor gekozen Zijn autoriteit met ons te delen en verwacht dat wij Hem geloven, Zijn Woord spreken, om te bepalen wat er gebeurt.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 103
Jezus zegt heel duidelijk dat we geloof moeten hebben in ons hart en niet moeten twijfelen wanneer we spreken en dat dan gebeurt wat wij zeggen.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 109
Je bepaalt helemaal zelf wat je zegt en je bepaalt ook helemaal zelf wat je krijgt.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 136
Jozua en Kaleb
In Numeri 13 en 14 lezen we over de twaalf verspieders die het beloofde land hadden onderzocht. Tien verspieders zeiden dat het nooit zou lukken om het land te veroveren. Jozua en Kaleb zeiden: ‘Als de HEER ons goedgezind is, zal Hij ons erheen brengen en het ons geven’. Maar het volk dreigde hen te stenigen.
Tom de Wal schrijft hierover dat vandaag de dag vaak precies hetzelfde gebeurt. ‘Mensen die geloof hebben en spreken, worden meestal niet toegejuicht maar uitgejouwd. Ze krijgen verwijten zoals: ‘Je geeft mensen valse hoop en veroorzaakt teleurstelling!’ Hij vergelijkt Jozua en Kaleb met de tegenwoordige Word of Faith leraren. Dat alleen lijkt me al grootheidswaanzin. Ook vertrouwden Jozua en Kaleb op de belofte van God, dat Hij hen het land zou geven. Vanwege die belofte durfden ze het wel aan, met hulp van God. Dat is iets anders dan het geloof van Word of Faith leraren in genezing en welvaart.
Valse hoop
Valse hoop kunnen de voorbeelden uit het boek mensen inderdaad geven. Tijdens de voorbereidingen en onderhandelingen voor een nieuw gebouw voor Frontrunners Ministries bleek honderdduizend euro nodig. De Wal sprak: ‘Ik gebied honderdduizend euro naar me toe te komen in Jezus’ Naam!’ en binnen een week was er iemand die honderdduizend euro gaf, omdat ‘God dat op zijn hart had gelegd’. En dan schrijft hij: ‘Dit soort verhalen kunnen ook jouw getuigenissen zijn, als je gaat wandelen in autoriteit’.
Een ander voorbeeld gaat over kanker en volgens de Wal heb je het volste recht om te zeggen: ‘In de Naam van Jezus, gebied ik alle kanker uit mijn lichaam te gaan!’ Dat is spreken tegen je berg. De kanker moet luisteren naar jou.
Disclaimer?
Wat me opviel in dit boek is dat Tom de Wal soms een disclaimer lijkt te gebruiken. In het eerste hoofdstuk staat bijvoorbeeld dat er niet wordt onderwezen dat de mens en de woorden van de mens dezelfde autoriteit hebben als God. Maar de rest van het boek suggereert dit wel. Hetzelfde geldt voor het onderwijs over genezing. De Wal schrijft dat hij vaak heeft gezien dat mensen doorslaan na onderwijs over de kracht van woorden en zich niet lieten behandelen bij de diagnose kanker. Misschien zegt en schrijft de Wal niet letterlijk dat mensen zich niet moeten laten behandelen, maar er zijn mensen die dit wel zo kunnen opvatten.
Wellicht is het overbodig om te benadrukken, maar het is niet zo dat we onderwijzen dat de mens en de woorden van de mens dezelfde autoriteit hebben als God heeft….
God heeft volledige autoriteit en scheppingskracht, de mens heeft gedelegeerde autoriteit en scheppingskracht gekregen.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 26
Ik heb namelijk vaak gezien dat mensen onderwijs kregen over de kracht van woorden, maar daar vervolgens in doorsloegen en alle balans in hun leven verloren. Ik heb mensen meegemaakt die van de dokter de diagnose kregen dat ze kanker hadden, maar vervolgens zeiden: ‘Nee hoor, ik ben niet ziek, ik heb geen kanker’. Ze lieten zich vervolgens niet behandelen, ontkenden dat ze ziek waren en uiteindelijk overleden ze. Alle mensen die ik heb ontmoet die ontkenden dat ze ziek waren zijn allemaal overleden. Dit is ontzettend verdrietig maar het is het resultaat van het verkeerd begrijpen van Gods Woord.
Tom de Wal │ Woorden van Geloof, pag. 221
Zeer goed stuk! Woord van ‘Geloof’-leer kost letterlijk levens.
Dank voor je reactie. Het is toch erg dat het inderdaad soms letterlijk levens kost. Ik weet van een jong iemand, een arts, getrouwd en kleine kinderen. Wilde zich niet laten behandelen en is overleden aan kanker. Zo triest.
Niemand gaat voor zijn tijd. God heeft het laatste woord.