Rouwdag
De laatste blog die ik schreef met als onderwerp Joodse- en/of Bijbelse feesten was over het Pascha/Pesach en nu dus Tisja Beav. Maar Tisja Beav geen feest, het is rouw.
Tisja Beav is de rouwdag van de Joden. Joden in Israël en over de hele wereld herdenken de verwoesting van de eerste en de tweede tempel in Jeruzalem en andere rampen uit de geschiedenis, die allemaal op die dag plaatsvonden of zijn begonnen.
- De tempel van Salomo werd in 586 voor Christus op deze dag verwoest door de Babyloniërs
- Op dezelfde dag in het jaar 70 na Christus werd de tweede tempel verwoest door de Romeinen
Tisja Beav
De naam van deze rouwdag is (afgeleid van) de datum waarop deze gebeurtenissen plaatsvonden.
Tisja Beav, Tisja be’Aaw of Tisha b’Av betekent de negende dag van de maand ab (juli/augustus).
In 2021 valt Tisja Beav op onze kalender op 18 augustus. Net als bij Jom Kippoer wordt er op Tisja Beav ongeveer 25 uur gevast, van zonsondergang tot zonsondergang. Na het avondgebed loopt men om de muren van het tempelplein in Jeruzalem. Tisja Beav is geen sabbat, maar tijdens een gewone werkdag.
De eerste tempel
maar het woord van de HEERE kwam tot mij: U hebt een grote hoeveelheid bloed vergoten en u hebt grote oorlogen gevoerd. U mag voor Mijn Naam geen huis bouwen, omdat u een grote hoeveelheid bloed op de aarde voor Mijn aangezicht vergoten hebt.
1 Kronieken 22:8 HSV
Koning David deed de voorbereidingen voor de tempel, maar hij mocht hem niet bouwen.
Toen begon Salomo het huis van de HEERE te bouwen, in Jeruzalem, op de berg Moria, waar [de HEERE] aan zijn vader David verschenen was, op de plaats die David bepaald had, op de dorsvloer van Ornan, de Jebusiet.
2 Kronieken 3:1 HSV
Koning Salomo (de zoon van koning David) bouwde de tempel.
Zij verbrandden het huis van God, en braken de muur van Jeruzalem af. Ook alle paleizen van [Jeruzalem] verbrandden zij met vuur, zodat alle kostbare voorwerpen ervan te gronde werden gericht.
2 Kronieken 36:9 HSV
In 586 voor Christus wordt de tempel verwoest door de Babyloniërs, onder leiding van koning Nebukadnezar.
De tweede tempel
Zo zegt Kores, de koning van Perzië: Alle koninkrijken van de aarde heeft de HEERE, de God van de hemel, aan mij gegeven, en Hij is het Die mij heeft opgedragen om een huis voor Hem te bouwen in Jeruzalem, dat in Juda ligt.
Ezra 1:2-3 HSV
Wie er onder u ook maar tot al Zijn volk behoort – zijn God zij met hem – laat hij optrekken naar Jeruzalem, dat in Juda ligt, en laat hij het huis van de HEERE, de God van Israël, bouwen; Hij is de God Die in Jeruzalem [woont].
In 538 werd Babylonië veroverd door de Perzen. De Joden kregen toestemming van koning Kores om terug te gaan naar Jeruzalem, om de tempel te herbouwen.
En de bouwers legden de fundering van de tempel van de HEERE, en men stelde de priesters op, gekleed [in ambtsgewaad], met de trompetten, en de Levieten, de nakomelingen van Asaf, met de cimbalen, om de HEERE te prijzen, naar de richtlijnen van David, de koning van Israël.
Ezra 3:10-13 HSV
Zij zongen in beurtzang bij het prijzen en bij het danken van de HEERE dat [Hij] goed is, dat Zijn goedertierenheid over Israël tot in eeuwigheid is. Heel het volk hief een groot gejuich aan bij het prijzen van de HEERE, omdat de fundering voor het huis van de HEERE gelegd was.
Maar velen van de priesters en de Levieten en de familiehoofden, [namelijk] de ouderen die het eerste huis op zijn fundering gezien hadden, huilden met luide stem toen [zij] dit huis voor hun ogen [zagen], terwijl vele [anderen] met gejuich [en] met blijdschap [hun] stem verhieven.
Als de fundering voor de tweede tempel is gelegd vierden ze feest. Maar de Joden die wat ouder waren huilden. Zij hadden de oude (eerste) tempel nog in gedachten en deze (tweede) tempel zou nooit zo mooi en groot worden.
De Joden zeiden dan: Zesenveertig jaar is [aan] deze tempel gebouwd, en ú zult hem in drie dagen laten herrijzen?
Johannes 2:20 HSV
Onder leiding van koning Antiochius Epifanus werd de tweede tempel ernstig ontwijd. De koning offerde een varken op het altaar in de tempel. De joden kwamen in opstand. Judas Makkabeüs en zijn mannen namen, geleid door de Heer, de tempel en de stad weer in bezit. De tempel werd meerdere keren uitgebreid en gerenoveerd. De laatste keer door koning Herodes in 34 voor Christus. Er is ongeveer 46 jaar aan gewerkt.
En toen Hij uit de tempel ging, zei een van Zijn discipelen tegen Hem: Meester, kijk, wat een stenen en wat een gebouwen!
Markus 13:1-2 HSV
En Jezus antwoordde hem: Ziet u deze grote gebouwen? Er zal niet [één] steen op de [andere] steen gelaten worden die niet afgebroken zal worden.
De tweede tempel (en de stad Jeruzalem) is verwoest door de Romeinen in het jaar 70 jaar na Christus. Jezus heeft Zijn discipelen al laten weten dat dit zou gebeuren. Het enige wat nu nog te zien is van de (tweede) tempel is de Westmuur/Klaagmuur.
Na de tweeënzestig weken zal de Messias uitgeroeid worden, maar het zal niet voor Hemzelf zijn. Een volk van een vorst, [een volk] dat komen zal, zal de stad en het heiligdom te gronde richten. Het einde ervan zal zijn in de [overstromende] vloed en tot het einde toe zal er oorlog zijn, verwoestingen [waartoe] vast besloten is.
Daniël 9:26 HSV
Veel Bijbeluitleggers verwijst dit naar de Romeinse generaal Titus en de verwoesting van de tweede tempel.
Andere rampen van Tisja Beav
Niet alleen verwoesting van de eerste en de tweede tempel wordt herdacht op Tisja Beav. Ook andere rampen die het volk Israël hebben getroffen worden herdacht:
- Paus Urbanus II riep op tot de eerste kruistocht. Daarbij werden tienduizenden Joden gedood.
- In 1942 werden de Joden verdreven uit Spanje.
- De Eerste Wereldoorlog brak uit op Tisja Beav in 1914. Dit werd later de aanleiding voor de Holocaust.
- De deportatie van de Joden uit het getto in Warschau begon op Tisja Beav.
Volgens Joodse geleerden, besloot de Here God op Tisja Beav dat het volk Israël het land Kanaän nog niet in mocht, omdat ze luisterden naar de 12 bange verspieders.
I’m in Jerusalem. We mourn the destruction of the Temples.
Bronnen
- Uitgelichte afbeelding: Pixabay
- Wikipedia – Tisja Beav
- Wikipedia – Tempel van Salomo
- Wikipedia – Tweede tempel
- G.H. Cohen Stuart – Joodse feesten en vasten. Een Reis Over De Zee Van De Talmoed Naar De Wereld Van Het Nieuwe Testament
- DeBijbel.nl – Tisja Beav
- StudieBijbel Online
- Leven met God en de Bijbel – Chanoeka
- Israël en de Bijbel – Tisja Be’Av
- Sjabbat Sjalom nr. 298 – Zwi Goldberg – Tisja BeAv