9 reacties

 1. er ging een schok door mij heen dat ik las dat er door de gemeente applaus werd gegeven , dit vind ik zeer beschamend en vernederend voor het slachtoffer, inplaats te kijken als gemeente hoe dit had voorkomen kunnen worden , word er nu weg gekeken en het slachtoffer diep gekwetst. Zou je als gemeente dan niet op de knieën moeten en de zonde belijden en berouw tonen dat dit heeft kunnen gebeuren? maar christenen zijn ook mensen die ongevoelig kunnen reageren , daarom praat je er niet over en blijft het een geheim…. Ik vind het erg heel erg hoe je als christen applaudisseert voor zoiets al lijkt het een oprechte bekentenis , toch is het diep en diep triest omdat het zeer ernstig is en gevolgen kan hebben voor de gemeente als geheel , dit heb ik zelf gezien bij een bijbelschool waar het ook is gebeurt en nadat gebeuren is al het goed werk ook de bijbelschool in zijn bestaan opgehouden , hebben wij niet genoeg aan ons zelf en aan onze eigen zonde en wij tekort schieten in empathie , en hoe het slachtoffer zich voelt, zoals bij dit slachtoffer. Inplaats te applaudisseren zouden er tranen moeten vloeien van schaamte. Zeer moedig dat de vrouw in kwestie dit heeft gedaan.

 2. heb het filmpje bekeken. ik moet toegeven dat het mij diep en diep heeft geraakt en er tranen over mijn wangen liepen. De gemeente ging massaal om de voorganger staan en niet om het slachtoffer. dit raakt mij zeer en hoe moet het voor het slachtoffer zijn, verschrikkelijk gewoon.

  1. Dit blogje is eigenlijk niet bedoelt voor mensen die het diep raakt, zoals jij. Maar voor mensen die in zo’n zelfde situatie, net als in het filmpje, ook vooral aandacht hebben voor de voorganger in plaats van het slachtoffer.
   Mij raakt het ook, maar ik word er boos van, wat eigenlijk ook een uiting is van verdriet natuurlijk. Het raakt ook mijn rechtvaardigheidsgevoel. Als ik lid zou zijn van de kerk uit het filmpje zou ik waarschijnlijk ook mijn mond opendoen en het opnemen voor het slachtoffer. Maar zoiets wordt niet door iedereen gewaardeerd. Daarom houden veel mensen hun mond denk ik.

   1. Beste Heleen; het blogje en filmpje hebben mij diep geraakt en geschokt door het misbruik en of je nu een meisje bent of jongen , dan toch voel ik ten diepste mee ook met de slachtoffers die het ook nu overkomen is of overkomt , ik denk dat er veel mensen rond lopen met dergelijke ervaringen in hun jeugd en er nooit mee naar buiten zijn gekomen uit een diepe schaamte voor de omgeving en kerk, rede is vaak ook angst voor de omgeving en de sociale controle in bepaalde kerkelijk kringen, en de dominee eerder beschermt word als man gods.
    Ik ervaar bewogenheid door het onrecht wat er gebeurt dit maakt mij boos.
    Ik hoop dat het de slachtoffers waar zij zich ook bevinden zullen bemoedigt worden en zullen opstaan en zullen op komen voor hun recht. Je plaats dit blogje en dan kun je er niet om heen dat het mensen raakt zoals het mij heeft geraakt , en weet jij niet dat ik zelf ook ooit slachtoffer ben geweest en ook van zulk machtsmisbruik?????
    Seksueel misbruikt als kind door een voorganger , is vreselijk en ernstig en zeker als je als slachtoffers rond loopt met onterechte schuld gevoelens en schaamte , terwijl jij als kind weerloos bent en jij je in de steek gelaten voelt en je schaamt wat er je overkomen is, wat een eenzaamheid moet dit zijn als er niemand is die je kunt vertrouwen. Ik wilde toch nog even reageren op je reactie beste Heleen.

    1. Ik bedoelde te zeggen dat ik het erg vind dat het je zo raakt. Ik vind het vervelend als iemand zich verdrietig voelt door een blog van mij, snap je?

    2. Heftig voor jou, dat je slachtoffer van zulk machtsmisbruik bent geweest. Zo begrijp ik het?
     Ik weet dat niet, want ik weet niet wie je bent, alleen je voornaam door deze reacties.
     Sterkte Erik

     1. dankjewel voor je reactie en begrip. Het word tijd dat we de schaamte voorbij gaan en dit in de openbaarheid komt , maar dan wel in het licht van Gods Liefde.

 3. het verbaasde mij dat het omschreven artikel hier op de site nu ook in de Telegraaf van gisteren 27 mei 2022 een artikel heeft geschreven , een niet christelijke krant die een christelijk bericht publiceert….. wat gaat dit teweeg brengen hier in de kerken van NL.

Reacties worden z.s.m. geplaatst