4 reacties

 1. Hoi Heleen.

  Ik heb vakantie en ben aan het studeren. Voro mij betekent dit dat ik alle mensen aan het woord laat die iets te zeggen hebben over een onderwerp en dan met mijn Vader in de Hemel een antwoord probeer te vinden waar ik zelf mee verder kan en wat ik kan verantwoorden naar de Vader als ik daar met anderen over spreek.

  In dat verband kwam ik jouw reactie tegen op internet.

  Hoewel het waar is dat sommige mensen heel reële en emotionele ervaringen met God hebben is dit niet waar we ons geloof op moeten bouwen. Als ons geloof is gebouwd op emoties en ervaringen, worden we daar afhankelijk van. Theologie helpt ons om een goed en beter begrip te krijgen van het goede nieuws van Jezus Christus. Emoties en ervaringen kunnen wisselen”

  Wat je hier stelt is dat ervaring en gevoel niet betrouwbaar zijn om God de Vader te leren kennen, maar het verstand wel.

  In mijn beleving bestaat de ziel uit het verstand, het gevoel en de wil van de mens. Als het goed is staan zijn alledrie onder leiding van de geest van de mens, die weer onder de leiding van de Heilige Geest staat. Met ons lichaam geven we uitdrukking aan wat in in onze geest en onze ziel plaatsvind.

  Als jij zegt dat theologie ons wel helpt om een begrip van het goede nieuws te krijgen, en niet de reele en emotionele ervaringen, maakt mij dat nieuwsgierig. Wat maakt dat het verstand belangrijker is dan het gevoel of de wilsbeslissing?

  Theologie is het bestuderen van God. Mensen hebben verschillende manieren om God te bestuderen en komen tot verschillende conclusies. Iedere Kerk claimt dezelfde God te hebben en de juiste leer te hebben over God en verklaren anderen tot dwaalleraars.

  Is het niet eerlijker te zeggen dat de ander een andere theologie heeft, een andere manier waarmee hij naar God kijkt? In plaats van te zeggen dat iemand die op een andere manier naar God kijkt. en iets anders ontdekt heeft, een dwaalleraar is?

  mvg Kees

 2. Ha Kees,

  Dat is al een ‘oud’ blogje, want nogal wat stof deed opwaaien destijds, maar leuk dat je reageert.

  Het is vooral een vertaling van een Engelstalig artikel. Dit is het origineel:
  https://www.themessedupchurch.com/blog/defusing-demonic-dirty-bombs-rf5cs. Ik heb de layout nu wat aangepast, zodat beter zichtbaar is wat de quotes zijn en wat van mij. Het stukje wat jij noemt komt uit dit artikel, maar ik ben het er wel mee eens.

  “Hoewel het waar is dat sommige mensen heel reële en emotionele ervaringen met God hebben is dit niet waar we ons geloof op moeten bouwen. Als ons geloof is gebouwd op emoties en ervaringen, worden we daar afhankelijk van. Theologie helpt ons om een goed en beter begrip te krijgen van het goede nieuws van Jezus Christus. Emoties en ervaringen kunnen wisselen”

  Ik denk dat alléén ervaring en gevoel niet betrouwbaar zijn om God de Vader te leren kennen en dat we niet alléén op ervaring en gevoel moeten bouwen in ons geloof. Theologie en verstand zijn nodig om een beter begrip te krijgen van Wie God is. Ikzelf begrijp meer van Gods liefde, nu ik 3 jaar bezig ben met de ETS Bijbelcursus bijvoorbeeld en God wordt juist groter voor mij.

  Mensen zeggen bijvoorbeeld soms ‘ik werd geraakt door een lied van Bethel’ dus het is van God. Maar iemand kan ook geraakt worden door een lied van Marco Borsato. Geraakt worden, een bepaalde ervaring is geen bewijs dat iets van God is. Kennis van God en Zijn Woord is daarom belangrijk.

  Mensen komen inderdaad tot verschillende conclusies na het bestuderen van de Bijbel en niemand weet precies wat de waarheid is. Dat horen we later als we bij Jezus zijn denk ik. Wel zou het mooi zijn als het in een kerkelijke gemeente mogelijk is om samen of ‘mét elkaar’ na te denken over dit soort onderwerpen!! Diverse gemeenteleden hebben hierom gevraagd in Connect078, maar Danny wilde dit niet, want ‘een gemeente is geen democratie’ en als we moeite hadden met ‘Bethel’ of zijn preken was het beter als wij een andere gemeente zochten. Inhoudelijk is er nooit een gesprek mogelijk geweest over BSSM of een gewijzigde koers van evangelisch naar charismatisch. Het lijkt nu alsof veel gemeenteleden weg zijn om ‘Bethel’, maar de weigering om met elkaar na te denken over deze onderwerpen speelde net zo’n grote rol bij velen.

  Natuurlijk mogen we niet ieder die tot een andere theologie heeft uitmaken voor een dwaalleraar! Maar in de Bijbel staan wel degelijk aanwijzingen om dwaalleraars te herkennen. Jezus waarschuwt ons voor dwaalleraren en Paulus ook. Ze zijn er helaas wel degelijk. Misschien moet je toch eens met Theo H. of Hans van P. gaan praten, die tip gaf ik je al eens. Zij kunnen dat goed uitleggen, veel beter nog dan ik. Ik heb vaker over dwaalleer geschreven op deze website en beter kan ik niet verwoorden helaas.

 3. Hoi Kees,
  Leuk dat je “in gesprek” gaat. Dat zouden meer mensen moeten doen.
  Het gesprek waar het nu over gaat is de waarde van ons gevoel en onze emotie. Als je al wat ouder bent heb je doorgaans een wat beter ontwikkeld gevoel (intuïtie) over dingen. Mijn ervaring is echter dat ik me nog altijd ernstig kan vergissen. De norm die bij ons geloof geldt, moet niet ons gevoel zijn, maar Gods Woord. Als ik na een preek het gevoel heb dat er iets niet in de haak is, moet ik soms lang in de Bijbel zoeken om te ontdekken of dat gevoel correct is. Bij een goed gevoel geldt dat ook.
  De Bijbel zelf geeft dit ook duidelijk aan:
  Spreuken 14:12 NBG51
  Soms schijnt een weg iemand recht, maar het einde daarvan voert naar de dood.

  Groeten,

  Hans van Pel

Reacties worden z.s.m. geplaatst