ONDERSTROOM

Eb en vloed

We kamperen aan zee. Steeds zien we het getij veranderen van eb naar vloed en weer terug. Toen ik gisteren op een waterhangmatje steeds verder richting het strand dreef en koud in plaats van warm water voelde dacht ik opeens, hé is dit nu de ‘onderstroom’?

Beelden en visioenen

De laatste 10 jaar, heb ik meerdere beelden, verhalen of visioenen gehoord waarin bootjes en water in voorkomen.

De meest bekende is waarschijnlijk ‘Uit de boot stappen’ en niet te vergeten ‘Lopen op het water’.

Iets heel anders was een voorganger die een visioen zei te hebben gekregen, waarin God hem liet zien dat de gemeente een andere koers moest varen. De gemeente was als een boot en die boot moest een bocht door. In die bocht zouden er mensen uit vallen, maar dat hoorde erbij. Hij noemde hen ook wel de ‘piraten die het schip verlaten’. Een aantal van die piraten begon later een eigen gemeente.

Ijsberg

In een bedrijf is het beeld van een ijsberg te gebruiken. Tien procent van de ijsberg ligt boven water en is zichtbaar: de visie, strategie, doelstellingen en te behalen resultaten. Negentig procent van de ijsberg ligt onder water en is onzichtbaar: macht of machteloosheid, vertrouwen of angst, achterdocht en wantrouwen. Leidinggevenden besteden vaak de meeste tijd aan het managen van de bovenstroom.

Een kerk is geen bedrijf, maar wordt soms wel geleidt als een bedrijf. De visie is dan belangrijker dan mensen en hun zorgen en problemen.

Onderstroom in ‘Grace023’

In de gemeente ‘Grace023‘ is de visie en koers belangrijk. Gemeenteleden met vragen daarover worden gezien als de oorzaak van onrust. Zij worden ook wel ‘de onderstroom in de gemeente’ genoemd. Steeds meer van hen verlaten, ook in deze gemeente het schip..

Evenwicht

Bij landwind stroomt de bovenstroom van de zee naar het land en bij zeewind stroomt de bovenstroom van land naar de zee. Omdat de natuur geneigd is om alles in evenwicht te houden zal er weer water terugstromen van of naar de kust. Dit gaat via de zeebodem en deze stroming heet de onderstroom.

Drijvend in mijn waterhangmat geniet ik van het warme en koude water en denk ik verder na over het evenwicht in Woord en Geest en het evenwicht tussen visie en mensen.

 

Literatuur

One Thought to “ONDERSTROOM”

  1. Tja… Die balans is lastig. In alles, maar inderdaad in bijna alles van en in het leven met de Heer…

Jouw reactie stel ik op prijs en wordt z.s.m. geplaatst