NA DE (CAMPING)DIENST

(camping)dienst

(Camping)Dienst

Tijdens de tweede helft van de vakantie zijn we een stuk actiever dan in het begin. We slapen nog steeds uit en brunchen dan. Maar we hebben al best veel gezien van de omgeving.

Afgelopen zondag gingen we zelfs naar de ‘campingdienst’. Die werd gehouden op het strand. We waren niet van plan om te gaan eigenlijk. Maar om 10uur zagen we allemaal mensen langs onze caravan richting het strand lopen met stoeltjes en toen had ik toch wel zin. Ik was kwam net uit bed, poetste snel mijn tanden, korte broek en shirt aan. Snel brak ik een stuk stokbrood af wat ik tijdens de campingdienst op kon eten.

Het voordeel van de buitenlucht is dat we ook konden zingen. Daarna luisterden we naar een korte overdenking van Christian Verwoerd. Daarna gingen we in kleine groepen uiteen, ook op het strand. We kregen een briefje met een paar vragen waarover we konden napraten én koffie. Dit napraten in kleine groepen is leuk, en deden we jaren terug ook eens op een camping.

Preekbespreking

Eigenlijk zouden we dit in de kerk ook moeten doen dacht ik, napraten over de preek met elkaar. Vroeger in de PKN deden we dit soms op zondagavond na de dienst, een preekbespreking met broodmaaltijd. Mooie avonden waren dat. Mijn gedachten staan niet vaak stil en ik dacht:

  • Zou het met elkaar napraten over de preek en over ons geloof, ons nader tot elkaar kunnen brengen in de kerk?
  • Zouden verschillen kleiner kunnen worden hierdoor?
  • Zouden verschillen minder belangrijk zijn, wanneer je erover praat?
  • Was dit misschien een idee geweest voor de gemeente waar we tot voor kort lid waren? In plaats van mensen die vragen stelden over preek en visie te bestempelen als ‘kritisch en oordelend’ vragen te vertrekken, met elkaar in gesprek gaan?

Jouw reactie stel ik op prijs en wordt z.s.m. geplaatst