3 reacties

 1. Zeer sterkte tekst en gedegen onderzoek. Ik luister de ‘geestmist’ liederen die je noemt en geniet ervan. Niet omdat het mij emotioneel dichterbij God brengt, maar omdat het voor zo nu en dan mij wel woorden geeft aan wat ik God wil zeggen, Hij kent inderdaad de harten en veel teksten vind ik persoonlijk wellicht wat getint, maar toch zuiver. Soms… Dan is er inderdaad zo’n zin, tekst, refrein dat ik denk: hmm, nee niet dus.
  Dit was groei. Emoties leren loskoppelen van God. Onderscheiden en het goede bewaren.
  Ik snap hiermee wat je zegt.

  Die sfeer makerij in kerken is ook helemaal waar. Ik heb een keer met onze aanbiddingsleider in een grote kerk met een bekend lied. We stonden achterin en verbaasde ons over de ‘tendens’ van de muziek in de houding. Ze zei: let op, over twee seconden gaan alle handjes omhoog. En hup!
  We hebben erom gelachen, maar het beeldt wat jij schrijft. En toch… Ik ben blij dat je noemt dat God harten kent, want een babychristen, die juist door de emotie in opwekking, een donkere zaal of whatever dichterbij de Here komt ondat emoties soms openingen en opruiming biedt, gebruikt God ook.
  En dan… Als volwassen christen, lees je dit soort stukken, denk je: Jup, ze heeft gelijk. En geniet ik van Opwekking, maar net zo goed van een berijmde psalm of mannenkoor die ik vroeger deprimerend vond 😉

 2. Dankjewel, er is veel over te lezen en ik ben er een tijd mee bezig geweest.

  Ik geniet soms ook van de ‘geestmist’ muziek hoor ;). Maar de laatste tijd vind ik het wel lastiger wanneer de tekst behoorlijk NAR (New Apostolic Reformation) is.

 3. Watcman Nee beschrijft in zijn boeken hoe verstand, gevoel en wil samenwerken met geweten, intuïtie en het hart.
  De verbinding met God komt vanuit de Geest van God tot ons hart, de plaats die geduid wordt als de woonplek van de Geest. wat wij intuïtief waarnemen wordt naar ons verstand gestuurd om ‘woorden’ te krijgen, zodat het via het lichaam uitgewisseld kan worden met anderen.
  Hij geeft nadrukkelijk aan dat het verstand (en daarmee ook de rede) ten dienste staat van het hart. Dit geldt ook voor het gevoel en de wil. oorspronkelijk dienen zij het hart.

  Paulus zegt dat de Geest met onze geest getuigd dat we kinderen van God zijn. Het is niet her verstand wat met de Geest getuigd, zij geeft er wel woorden voor om dit vervolgens te delen.

  Theologie, het nadenken over God is prima, maar kan niet de Geest van God vervangen. Hete kan ‘slechts’ woorden geven zodat overdraagbaar wordt wat in de geest waargenomen wordt.

  Dit is ook te zien in de uitwerking van de theologie. Er is veel strijd tussen diverse stromingen.

  Het lijkt er soms ook op dat we een andere zienswijze dan de onze als dwaalleer mogen bestempelen. In de bijbel is dat voor behouden aan leraren die een andere weg prediken om gered te worden dan door de verzoening en overwinning door de dood en opstanding van Jezus Christus.

  Daarom snap ik wel dat muziek een andere laag aanraakt, en geestelijke laag.die door het verstand niet bereikt wordt. Het verstand kan er wel woorden aan geven om deze ervaring te delen met anderen.

  met vriendelijke groet en in Christus met elkaar verbonden.

  Kees

Reacties worden z.s.m. geplaatst