LEVEN MET GOD EN DE BIJBEL BIJBEL(STUDIE)📖/BOEKVERSLAGEN📚/ISRAËL🇮🇱/KERK⛪️/NEW AGE & NEW APOSTOLIC REFORMATION🐍/PERSOONLIJK👩🏻‍💻
BIJBEL(STUDIE)📖/BOEKVERSLAGEN📚/ISRAËL🇮🇱/KERK⛪️/NEW AGE & NEW APOSTOLIC REFORMATION🐍/PERSOONLIJK👩🏻‍💻

Marty Sampson, de Bijbel goed verstaan en het lijden

Stoppen met geloven, de Bijbel begrijpen en ‘danken of janken’

‘Marty Sampson noemt zichzelf geen christen meer’, lees ik. Ik lees nog veel meer op de camping. Tussen de stapel tijdschriften zat een Visie-special uit 2018. ‘Stuk’ is de titel en het gaat over het lijden in ons leven. Er is gratis wifi op de camping, dus ik lees ook de krant. Vorige week waren twee bekende Amerikanen die niet meer in God geloven, hét christelijke nieuws. In het Nederlands Dagblad las ik dit artikel ‘Twee bekende Amerikanen vallen van hun geloof’.  Op Cip.nl las ik een artikel van een dominee en docent Hebreeuws over onder andere het belang van de Bijbel begrijpen en een column van Els van Dijk met als titel een uitspraak van haar ‘God geeft meer redenen om te danken dan om te janken’.

Niemand praat erover?

Marty Sampson
Marty Sampson

Sampson schrijft: “Hoeveel voorgangers komen ten val? Velen. Niemand praat erover. Hoeveel wonderen gebeuren er? Niet zo veel. Niemand praat erover. Waarom staat de Bijbel vol tegenstrijdigheden? Niemand praat erover. Hoe kan God liefde zijn en tegelijk vier miljard mensen naar een bepaalde plaats sturen, alleen maar omdat ze niet geloven? Niemand praat erover. Christenen kunnen de meest veroordelende mensen zijn op de wereld – ze kunnen ook tot de meest mooie en liefhebbende mensen behoren. Maar het is niet voor mij. Ik hoor er niet meer bij.”

Dick Schinkelshoek schrijft in het ND dat hij de man wel zou willen toeschreeuwen dat over al die vragen heus wel is nagedacht in de vele eeuwen christendom, en dat er ook antwoorden op zijn gegeven. “Misschien niet zozeer in zijn specifieke tak van christendom, waar het altijd meer om worship dan om nadenken is gegaan, maar antwoorden – die zijn er wel degelijk”. Hij maakt zich boos over “een manier van geloven die zekerheid veinst, zich hult in een gewaad van succes en van daaruit zelfs kan neerkijken op gevestigde kerken waar het er allemaal zo belevingsloos en afgewogen aan toegaat – een geloof dat intussen misschien wel vergeten is zijn intellectuele en bevindelijke huiswerk te doen, zodat een ooit bevlogen songwriter door de meest elementaire vragen al afhaakt. Heeft iemand Sampson ooit uitgelegd dat het in het christelijk geloof helemaal niet drááit om voorgangers en wonderen?”

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Het is triest dat Marty Sampson en anderen het geloof vaarwel zeggen, doordat ze een foute (of minstens een onvolledige) uitleg van de Bijbel hebben gehoord. Men laat zich, door hoop op genezing of een wonder zo vaak voor de gek houden. Lees dit eens en vraag je af hoe echt de wonderen zijn waar over gesproken wordt, of waar we naar moeten verlangen: We’re Looking for the Harrisburg, PA, Pastor Born With Polio That Todd White Healed! Of de Nederlands vertaling: We zijn op zoek naar Harrisburg, PA, voorganger geboren met polio, die Todd White genas!

Lijden

In de Visie-special ‘Stuk’ staat een een interview met de vrouw van Stephan, die overleed aan kanker, maar hij zei zelf dat hij ging naar God. Er staan ook verhalen in van mensen met een psychisch probleem, een psychose, borderline of PTSS. Tot Jezus terugkomt op aarde, blijven we te maken hebben met lijden en gebrokenheid. Het leven van mensen kan soms heel moeilijk zijn. Vragen blijven er, ik begrijp het ook niet altijd, maar ik probeer God te vertrouwen, dat Hij mijn leven leidt en erbij is. Ik denk dat het Gods bedoeling is dat wel elkaar als christenen helpen en troosten. We hoeven elkaars problemen niet op te lossen. Die neiging hebben we vaak, ik wel in ieder geval. Maar ik leer dat dit niet nodig is, dat luisteren naar elkaar al heel veel goed doet.

Ik besluit deze blog met een stukje van een gebed van Ds Arie van der Veer, ook uit ‘Stuk’:

HEER,

ontferm U.
Vader in de hemel,
niemand kent mijn pijn beter dan U.

ik geloof dat U niemand vergeet.
Dat U heel de wereld liefhebt. Denk ook aan mij.
Het liefst zou ik genezen van de ziekte die mij
steeds weer bedreigt.
U weet wat goed voor mij is.
Ik leg alles in Uw handen.
HEER, ontferm U.

Amen

Jouw reactie stel ik op prijs en wordt z.s.m. geplaatst

2 gedachten over “Marty Sampson, de Bijbel goed verstaan en het lijden”

%d bloggers liken dit: