Visioen van Constantijn de Grote
De Vroege Kerk had te maken met vervolging, maar dit veranderde in het jaar 312 doordat keizer Constantijn zich bekeerde tot het christelijk geloof.
Keizer Constantijn de Grote stond met zijn leger tegenover het leger van keizer Maxentius, bij de brug van Rome. Het verhaal gaat dat keizer Constantijn in een visioen een kruis zag met de woorden ‘in dit teken zult gij overwinnen’ en toen versloeg hij keizer Maxentius met zijn leger.
Hij liet de eerste twee Griekse letters van de naam Christus op zijn vaandel en op munten zetten: Chi (χ) en Rho (ρ).
Edict van Milaan
Na de bekering van Constantijn de Grote stopte tijdens zijn regering de vervolging van christenen en het christendom groeide. Hij liet kerken bouwen en Bijbels drukken en voerde de zondagsrust in. In het jaar 313 vaardigde keizer Constantijn, samen met zijn zwager keizer Licinius het edict van Milaan uit. Christenen mochten vanaf toen niet meer worden vervolgd en er was vrijheid van godsdienst.
Staatsgodsdienst
In het jaar 382 werd door keizer Theodosius I het christendom tot staatsgodsdienst gemaakt én de vrijheid van godsdienst weer afgeschaft. Nu was het heidendom niet veilig meer. Tempels werden verboden en verwoest. Waarschijnlijk is de tempel van Alexandrië door christenen in brand gestoken in 391. Joden werden slechts geduld. Christenen waren weinig positief over hen en Augustinus deed negatieve uitspraken over Joden.
Het was dus niet alleen maar positief dat het christendom de staatsgodsdienst was. Het christendom groeide. De vraag was of ieder wel écht christen werd, want het was makkelijker om christen te zijn, want je had meer kans op een goede baan of positie. Keizers hadden niet alleen macht in de politiek, maar ook in de kerk en namen ook kerkelijke besluiten over dingen waar ze geen verstand van hadden. Er was een strijd om de macht tussen grote christelijke steden, zoals Antiochië, Alexandrië, Jeruzalem, Constantinopel en Rome.
Bronnen/meer lezen
- Uitgelichte afbeelding: Pixabay
- Maarten Stolk – 19 oktober 2015 – De hand van Constantijn de Grote
- Almatine Leene – Kerkgeschiedenis voor iedereen – Weten waar je vandaan komt
- N. Witkamp, M.A. van Willigen – Door Christus aangesproken – Een ontmoeting met de Vroege Kerk
- StudieBijbel Online
- Wikipedia – Labarum
- Wikipedia – Constantijn de Grote
- Enne Koops – Constantijn de Grote: de eerste christelijke keizer