Aandacht voor Israël
Vandaag is het Israëlzondag. In veel kerken wordt vandaag (extra) aandacht gegeven aan Israël. Als ik naar mezelf kijk is die aandacht wel nodig, want ik ben hier niet mee opgegroeid in de kerk en heb mezelf nooit erg verdiept in Israël. Ik deel daarom de uitdaging van Christenen voor Israël met de lezers van deze blog, en dus ook voor/met mijzelf.
Wat je ook vindt van Israël, wat jouw mening ook is over de politiek of het conflict, Gods trouw kun je met eigen ogen zien en ervaren in het land van de Bijbel. Het land waar onze verlosser Jezus stierf voor onze zonden en opstond uit de dood. We dagen je uit om je hierin te verdiepen en om te bidden voor de vrede van Israël.
Christenen voor Israël – ‘Waar denk jij aan, als je aan Israël denkt?’
Kennis over Israël
Mijn (Bijbel)kennis over Israël is niet zo groot. Ik doe mijn best, lees af en toe een boek en schrijf er dan soms een blogje over. Ik kan en hoef ook niet meteen alles te weten toch. En ik heb geen plannen om lid te worden van een Messiaanse Gemeente of de sabbat te vieren. Wél merk ik dat ik meer begrijp van de Bijbel, van het Oude en Nieuwe Testament en van het heilstaat van God, nu ik langzaamaan iets meer weet over Israël.
Na iets over het ‘vrome volk’ geef ik je twee weetjes die mij onbekend waren. Dus geneer je niet als jouw kennis over Israël ook niet zo groot is. Je kunt het altijd nog leren.
Het ‘vrome volk’
Als ik vroeger in de kerk de (berijmde) Psalmen meezong, stond ik er niet bij stil dat dit ging over het volk Israël. Bij het ‘vrome volk’ uit Psalm 68:2 dacht ik echt niet aan het volk Israël in de woestijn.
Zingen van Psalmen of liederen
Ds. Henk Poot schrijft in zijn boek ‘Uittocht‘ dat wanneer we Psalmen zingen in de kerk, we deze moeten laten staan in de oorspronkelijke betekenis. Als we zingen over de grote daden van God, zijn dat ook nog steeds de daden waarover Israël zong: de schepping, de bevrijding uit Egypte, de doortocht door de zee, de zorg voor Israël in de woestijn en het in bezit nemen van het Beloofde Land. Ook schrijft hij, dat als we alleen nieuwe liederen zingen in de kerk, we die liederen dan ook vooral moeten laten vertellen dat Jezus niet alleen onze Redder en Heiland is, maar ook de Koning van Israël.
Weetje 1: de namen van Jezus’ broers
Wist jij, dat de broers van de Here Jezus, dezelfde namen hadden als hoofdpersonen in de geschiedenis van Jozef (Jakob, Jozef, Simeon en Juda)? Eerlijk gezegd, vóór de ETS-les over Jakobus, had ik er zelfs nog nooit bij stilgestaan dat deze Jakobus een (half)broer van Jezus was.
Filippus vond Nathanaël en zei tegen hem: Wij hebben [Hem] gevonden over Wie Mozes in de wet geschreven heeft, en [ook] de profeten, [namelijk] Jezus, de zoon van Jozef, uit Nazareth. (Johannes 1:46 HSV)
Is Dit niet de Zoon van de timmerman? En heet Zijn moeder niet Maria, en Zijn broers Jakobus en Joses, en Simon en Judas? (Mattheüs 13:55 HSV)
Weetje 2: Wat wordt er bedoelt met ‘Israël’?
Met Israël kunnen verschillende dingen worden bedoelt:
- Jakob
- Het land Israël
- Het Joodse volk
- De 12 stammen, uit de 12 zonen van Jakob
- Na de dood van koning Salomo valt het koninkrijk Israël uiteen in twee koninkrijken, het Noordrijk en het Zuidrijk. Het Zuidrijk wordt ook wel Juda genoemd en zijn de 2 stammen: Juda en Benjamin. Het Noordrijk zijn de andere 10 stammen en deze 10 samen worden Israël genoemd.
Het Noordrijk, de 10 stammen gingen in 722 voor Christus in ballingschap naar Assyrië. De 10 stammen bleven altijd verdeeld over andere volken. Maar ook deze 10 stammen zullen terugkeren naar het land Israël.