LEVEN MET GOD EN DE BIJBEL BIJBEL(STUDIE)📖/BOEKVERSLAGEN📚/ISRAËL🇮🇱/KERK⛪️/NEW AGE & NEW APOSTOLIC REFORMATION🐍/PERSOONLIJK👩🏻‍💻
BIJBEL(STUDIE)📖/BOEKVERSLAGEN📚/ISRAËL🇮🇱/KERK⛪️/NEW AGE & NEW APOSTOLIC REFORMATION🐍/PERSOONLIJK👩🏻‍💻

HET EINDE VAN ETS-JAAR 2, CONTEXT EN DAVID PAWSON

David Pawson

Jaar 2 ETS-Bijbelcursus

Vorige week schreef ik over het Bijbelboek Filippenzen. Over een paar weken heb ik tentamen en dat is dit ETS-cursusjaar alweer voorbij. Dit is mijn derde jaar van de ETS, het duurt vier jaar, dus ik heb nog één jaar te gaan. Dit jaar heb ik les gehad over:

1 & 2 Samuël, 1 & 2 Koningen, 1 & 2 Kronieken, Psalmen, Job, Spreuken, Prediker, Hooglied, Lucas, Handelingen, Romeinen, Galaten, Filippenzen en een themales over Bijbelvertalingen.
ets

God beter leren kennen

Ik ben nog steeds zo blij met deze Bijbelcursus. Een beetje Bijbelkennis had ik al, maar ik heb me nooit eerder goed in de achtergronden verdiept en niet eerder een heel Bijbelboek bestudeerd. Een van de dingen die ik beter ben gaan begrijpen is het heilsplan van God. Ik gun ieder christen meer Bijbelkennis, want ik heb er God beter door leren kennen.

Context

Eén van de dingen waar in de ETS-lessen aandacht aan wordt besteed is de context. Als je wilt begrijpen wat er staat en wat God bedoelt is het niet handig om een enkele tekst uit de Bijbel te ‘plukken’ en ergens op toe te passen. Naast een Bijbelvers is het goed om het hele hoofdstuk te lezen en daarna het hele Bijbelboek (of op zijn minst het voorgaande en volgende hoofdstuk).

David Pawson over context

Een van de boeken die ik gebruik bij het maken van een samenvatting over een Bijbelboek is ‘Sleutels tot de Bijbel’ van David Pawson. Hij sprak meerdere keren op de Pinksterconferentie ‘Opwekking’ en is dit jaar, op hemelvaartsdag overleden.

In de inleiding van het boek schrijft hij over zijn vroegere preken dat ze van het ‘tekst’-type (preken over een enkele tekst) waren of van het ‘thema’-type (één bepaald thema bespreken met vermelding van een hele hoop teksten uit de hele Bijbel). Bij beide preeksoorten maakte hij zich schuldig aan het citeren van teksten uit hun verband. Later is hij met de gemeente waar hij toen predikant was de hele Bijbel door gaan lezen en weer later werd hij een bekende Bijbelleraar.

De tekst waarop David Pawson hier doelt is Jesaja 43:19

Zie, Ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten? Ja, ik zal een weg aanleggen in de woestijn, rivieren in de wildernis

Het is essentieel dat we begrijpen wat God bedoelt wanneer Hij iets zegt, legt David Pawson uit. God geeft ons geen tekst zonder de context, om als motto om op te hangen aan de muur.

Literatuur

Jouw reactie stel ik op prijs en wordt z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: