BIJBEL(STUDIE)📜

HEAVEN BENT, PODCAST OVER DE TORONTO-BLESSING

Toronto

Podcast-serie Heaven Bent

Op Twitter las ik een tip over deze podcast-serie HEAVEN BENT. Het is een serie over de Toronto-Blessing van 1994. Gemaakt door radioverslaggever/journalist Tara Jean Stevens. Zij was een tiener toen deze Toronto-beweging zich verspreidde naar haar kerk in Prince Rupert, British Columbia. Nu, meer dan 25 jaar later heeft ze nog steeds vragen:

Waarom beefden aanbidders en vielen ze op de grond? Verschenen er echt gouden tanden in de mond van mensen? Toen ik in tongen sprak, was dat gewoon gebrabbel? Waarom geloofde ik dat de warmte in mijn lichaam betekende dat God mij genas? Heeft God mij genezen? Heeft God iemand genezen?

In deze podcast-serie onderzoekt ze de invloed van de Toronto-Blessing. Ze gaat terug naar de kerk van haar jeugd en heeft daar gesprekken met oude bekenden. Er zijn ook veel oude geluidsfragmenten te horen. Daardoor krijg je veel van de sfeer mee. Er kwamen bij mij wat beelden naar boven van diensten in Nehemia, andere kerken en conferenties waar ik bij was. Het blijft voor mij een andere (christelijke) wereld waar ik niet erg naar terugverlang. Misschien komt dit omdat ik in een reformatorische omgeving ben opgegroeid. Leuk aan de podcast-serie vind ik dat deze is gemaakt door iemand die opgroeide in een Pinksterkerk en die van dichtbij (de effecten van) de Toronto Blessing meemaakte.

Tara Jean Stevens

Meer informatie over de verslaggever/journalist Tara Jean Stevens is te lezen op Toronto CityNewsShasta Scout

Seizoen 1

Er zijn twee podcast-series. Het 1e seizoen gaat over de Toronto-Blessing en het 2e seizoen over ‘Bethel’ in Redding, Californië.

De Opwekking – Randy Clark in Toronto (S1E1)

De Revival of Opwekking begon in 1994 in een kleine kerk naast een landingsbaan ‘Toronto Pearson International Airport’. De kerk is opgericht door John en Carol Arnott, rond 1988. Zij nodigden in 1994 Randy Clark uit als gastspreker, nadat ze hadden gehoord van de conferentie van Clark met Rodney Howard-Browne. Op een avond was Randy Clark gastspreker in Toronto. Er waren ongeveer 130 mensen en aan het eind van de avond lagen zij bijna allemaal op de grond.

De kerk is nu wereldwijd bekend. Tara Jean Stevens is 25 jaar later, in 2019 op de Revival 25 conferentie. In deze podcast hoor je life verslagen en beschrijft Tara Jean wat ze ziet en hoort. Het vallen op de grond heet nu ‘Carpet Time’. Ook legt ze de verschillen in kerkelijke denominaties uit, zoals Rooms Katholiek, Protestants, Evangelisch en Charismatisch.

Toronto en de Vineyard-beweging

De kerk van John en Carol Arnott in Toronto sloot zich later aan bij de Vineyard-beweging van John Wimber. Hoewel hij de kerk eerst verdedigde, kreeg John Wimber en ook andere leiders later moeite met wat er gebeurde in Toronto en kwam er een splitsing. Sinds 2010 heet de kerk Catch The Fire Toronto. Steve en Sandra Long zijn de nieuwe voorgangers en John en Carol Arnott zijn een netwerk van kerken gestart.

Randy Clark in Nederland

Randy Clark is ook de man die in 2017 door Hans Maat werd uitgenodigd voor de conferentie ‘There is More’ van het Evangelisch Werkverband in de PKN.

De gaven van de Geest (S1E2)

Deze aflevering gaat over de gave van genezingspreken in tongen en profetie. Tara Jean Stevens met iemand die zo geïntrigeerd was door de claims van bovennatuurlijke genezing dat ze een wetenschappelijke studie aan de Indiana University deed. Ze ging naar Mozambique om onderzoek te doen naar het werk van Heidi Baker.

Tara Jean vertelt hoe ze als tiener altijd naar Amerikaanse Geloofsgenezers keek op televisie, zoals Kenneth Copeland en Benny Hinn. Ze vraagt zich af of Benny Hinn echt over haar sprak, toen het ging over een 13-jarig meisje met rugklachten.

Een andere vraag is waar Shawn Bolz zijn wijsheid of de informatie over bezoekers vandaan haalt tijdens conferenties.

Tapijttijd (S1E3)

Een wel heel bijzonder fenomeen is The Carpet Time oftewel tapijttijd. Over mensen die achterover ‘in de geest’ vallen, of ‘in de geest’ geduwd worden.

De rivier (S1E4)

Voor de verspreiding van de Toronto Blessing bestaan diverse uitdrukkingen: The RiverThe Father’s BlessingThe Fire en The Awakening. Tara Jean spreekt een vrouw uit Bronsville waar door de Toronto Blessing een opwekking volgde. Ook gaat het over de vraag wat bedoelt wordt met ‘nieuwe wijn’ en hoe het voelt om ‘dronken in de geest’ te worden.

Gouden tanden (S1E5)

Tara herinnert zich nog heel goed de ‘gouden tanden’ die in de monden van mensen verschenen. Dat was in maart 1999. Ze gaat terug naar de kerk uit haar jeugd, spreekt oude bekenden over de ‘gouden tanden’ en gaat op zoek naar een krantenartikel uit die tijd.

Bonus: De meest gevaarlijke persoon ooit

Een aflevering over vuurtunnels en goudstof. En Tara Jean heeft een gesprek met Bruce Vandenberg, die goede herinneringen heeft aan de kerk uit zijn jeugd, waar hij uit de kast kwam als homoseksueel.

Bonus: De moderne profetische tour

Over de bediening van profeet Shawn Bolz, een bekende in de NAR.

Podcasts Heaven Bent

Bronnen

Reacties worden z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: