BIJBEL(STUDIE)📜

HEAVEN BENT, AMERIKA’S MEEST ONGEWONE KERK

Trump

Podcast-serie ‘Heaven Bent’

Seizoen 1 van de podcast-serie Heaven Bent gaat over de Toronto Blessing en de verspreiding daarvan. Radioverslaggever en journalist Tara Jean Stevens maakte de Toronto Blessing mee in haar jeugd en gaat jaren later op onderzoek uit.

Seizoen 2 gaat over de verspreiding van de Toronto Blessing naar Bethel Church in Redding, Californië. Over bovennatuurlijke wonderen en genezingen, goudstof, doden opwekken enz.

Bethel Church, in Redding, Californië, is een van de grootste en meest ongewone kerken in Amerika. Wat gebeurt er binnen haar verbijsterende School of Supernatural Ministry? Is Bethel zo machtig als de critici denken dat het is? En waarom tarten de meest spraakmakende leiders, tijdens de COVID-19-pandemie, de bevelen op het gebied van de volksgezondheid?  (Preview Season 2, Frequency Podcasts)

Shasta Scout

Op de nieuws-site Shasta Scout staat een interview met de maker van Heaven Bent, Tara Jean Stevens. Redding is een stad in de Amerikaanse staat Californië en de hoofdplaats van Shasta County. Vandaar de naam ‘Shasta Scout’. Twee vragen die te maken hebben met de manier waarop je de podcast kunt beluisteren citeer ik hier:

Zal uw podcast interessant zijn voor mensen met verschillende kijk op Bethel Church?

Dit is absoluut geen vernietigend onderzoek: als dat is wat je zoekt, dan is dit niet de podcast voor jou. Dit is echter, een zeer diepgaande en tot nadenken stemmende verkenning van de mensen van Bethel, haar overtuigingen en de impact ervan op de stad Redding – de impact ervan op Amerika eigenlijk. Tot mijn gasten behoren enkele van Bethel’s eigen gasten, enkele van de grootste critici, wetenschappers, historici … een plaatselijke journalist. En dit alles gebeurt onder de donkere wolk van de pandemie en door de onrust van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Beschouw jij Heaven Bent als educatie of amusement? Probeer je dit verhaal objectief te vertellen?

Dit is een podcast – een documentaire. Er zijn geen vaste regels over of ik al dan niet onbevooroordeeld moet blijven, als gastheer en maker. Ik geniet er echter iedere keer enorm van wanneer een luisteraar reageert en zegt het gevoel hebben dat ik de dingen in feite in een vrij objectief licht presenteer. Ik ben geen christen (meer). Dit is geen christelijke podcast. Maar ik heb hier geen agenda. Ik hoop alleen dat we tegen het einde van dit nieuwe seizoen allemaal genoeg informatie hebben om tot onze eigen conclusies te komen over deze verbijsterende en, ja, uiterst controversiële kerk.

En ik zou waarschijnlijk het woord informatief gebruiken in plaats van educatief. Ik volg alleen mijn eigen nieuwsgierigheid en neem mijn luisteraars mee op reis. En bovendien, absoluut ‘ja’, het is vermakelijk! (Shasta Scout 01/03/21)

Zoals ik al eerder schreef over Heaven Bent seizoen 1, vind ik het leuk dat deze podcast-serie is gemaakt die iemand die opgroeide in een Pinksterkerk en van dichtbij (de effecten van) de Toronto Blessing heeft meegemaakt.

Seizoen 2

Seizoen van Heaven Bent gaat over de invloed van Bethel Church en BSSM op de stad Redding, over Trump, Covid19 en dodenopwekkingen. Eigenlijk bevatten de podcasts niet veel nieuwe dingen voor mensen die zich in de NAR-leer en Bethel hebben verdiept. Toch vond ik het wel boeiend om de interviews te beluisteren, het geeft een beter idee dan erover te lezen. De roep om duidelijkheid van verslaggever Tara Jean Stevens in de podcast ‘The Power to Heal’ vind ik bijzonder.

De vrijheid om te aanbidden (S2E1)

Hoeveel macht of invloed heeft Bethel eigenlijk, vraagt verslaggever Tare Jean Stevens zich af in deze aflevering. Bewoners van Redding uiten hun zorgen op vergaderingen, over de burgerpolitiek. Er zijn bijvoorbeeld vragen over de schenking van Bethel Church aan een drone-programma.

De invloed van Bethel Redding lijkt zelfs het Witte Huis te bereiken. In 2016 stemde 81% van de evangelicals op Trump. Hij nodigt hen periodiek uit om hem te ontmoeten in het Witte Huis, voor een gebedsbijeenkomst. Op deze foto zie je 50 evangelicalen rond Trump in het Oval Office, 14 van hen zijn nauw verwant aan Bethel Church, waaronder Sean Feucht.

President Trump surrounded by a large group of worship leaders from across the country whom he invited to pray for him in the Oval Office Friday. (Official White House Photo by Tia Dufour)

De stad Redding (S2E2)

De meeste mensen in Redding wonen er al erg lang en de stad is niet erg bekend. De Bethel Church en BSSM-mensen zijn overal in de stad en de invloed van Bethel is bijzonder voor de inwoners. Op straat worden hen gevraagd of er voor hen gebeden mag worden, vooral mensen in een rolstoel soms meerdere kerken per week. Vooral tijdens het begin van de school, door nieuwe studenten. De studenten praten altijd over Bill Johnson, die is gezalfd door God voor opwekking in Redding. Bethel ziet Redding dus ook als ‘onze stad’.

Tara Jean Stevens, de verslaggever merkt op dat het verspreiden van de koninkrijks-theologie een gezamenlijke inspanning is in Bethel, maar vooral van de studenten van BSSM. De studenten zitten in een bubbel. De hele dag is deze theologie alles wat ze horen, ze luisteren muziek van Bethel, lezen alleen hun boeken en luisteren podcasts en buiten school hangen ze rond met andere BSSM studenten.

BSSM (S2E3)

Twee studenten vertellen over hun tijd op BSSM. Over de lessen die wel 3 uur duurden soms en waarin ze het onderdompelen of de aanwezigheid van God oefenden. Dit kon leiden tot bijvoorbeeld een uur lang lachen of spreken in tongen

De kracht om te genezen (S2E4)

Tara Jean is een paar maanden bezig met haar onderzoek naar Bethel Church en het is haar duidelijk dat Bethel bekend is als de plaats om naartoe te gaan als je ziek bent, voor een bovennatuurlijke genezing van arthritis, spijsverteringsproblemen en zelfs kanker. Ook onderzoekt ze de verhalen over opstandingen uit de dood. Tyler Johnson en zijn doden-opstandingsteam claimen 15 opstandingen uit de dood. Tara Jean nam tevergeefs contact op met hem. Deze zin raakte me, want als die wonderen en dodenopstandingen echt zijn dan wil je toch mensen ermee bereiken, zodat het een middel kan zijn tot bekering?

Als er een God is, als er bovennatuurlijke wonderen bestaan, als ze in deze wereld gebeuren, als mensen echt genezen worden en uit de dood worden opgewekt ‘Blow My Mind’. Ik ben hier, laat het mij zien, laat het iedereen zien of al deze beweringen echt zijn. Zouden de verhalen niet iedereen die erover hoort en verwarring brengen, christen of niet? Of is dit een onredelijke verwachting van mij? (Tara Jean Stevens in The Power To Heal)

COVID-19 uitbraak (S2E5)

Een uitbraak van COVID-19 op BSSM haalt de landelijke kranten. Half oktober waren er 274 covid besmettingen onder studenten en personeel.

25 oktober 2020 was de “Let Us Worship” -tournee van Sean Feucht treft Washington, DC, wat een omslagpunt zou zijn voor opwekking in America.

Apple podcasts Heaven Bent

Bronnen

Reacties worden z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: