Geloofsgenezers, de olifant in de kamer – Conrad Mbewe

geloofsgenezers

Pastorale gedachten over COVID-19

En Hij stak Zijn hand uit, raakte hem aan en zei: Ik wil [het], word gereinigd. En meteen verliet de melaatsheid hem (Lucas 5:13 HSV)

Ik weet dat ik in de problemen kom als ik dit zeg, maar als herder over mijn schapen moet ik de olifant in de kamer aanwijzen zolang de COVID-19-pandemie duurt. Een van de luidste oproepen in de afgelopen jaren was die van zogenaamde gebedsgenezers die beweerden de macht te hebben om zieken op wonderbaarlijke wijze te genezen “in de naam van Jezus”. Hun stemmen klonken zeer luid op radio, televisie, internet en op billboards, ondanks het gebrek aan verifieerbaar bewijs.

COVID-19 komt en ze zijn allemaal doodstil geworden, terwijl meer dan 100.000 mensen zijn omgekomen als gevolg van deze pandemie. Wat voor soort christelijke liefde is dit? Dit is beslist de tijd voor hen om naar het epicentra van deze ziekte te gaan en op wonderbaarlijke wijze degenen te genezen die aan beademingsapparatuur vechten voor hun leven. Ze kunnen niet zomaar stil worden.

Toen Jezus op aarde was, was melaatsheid besmettelijk en ongeneeslijk. Je mocht geen melaatsen aanraken. Ze werden buiten de gemeenschap in quarantaine geplaatst en konden alleen weer in de samenleving worden toegelaten nadat ze door plaatselijke priesters als genezen waren verklaard. Jezus raakte de melaatsen aan en genas ze op wonderbaarlijke wijze. Dan stuurde Hij hen naar de priesters voor verificatie en re-integratie in de samenleving.

In naam van de liefde, mogen degenen die beweren soortgelijke krachten te hebben, de COVID-19-slachtoffers gaan genezen! Als alleen gezondheidswerkers dit doen – met groot gevaar voor hun leven – laten we dan niemand horen claimen wonderbaarlijke krachten te hebben om de zieken te genezen vóór COVID-19 voorbij is. Anso!

(PS: “Anso!” Is een waarschuwend of dreigend woord in mijn moedertaal. Het dichts bij in het Engels komt: “Probeer het niet eens!”)

Vergaan beleid en sluwheid,
Vergaan alles dat het licht vreest;
Of u nu verliest, of wint,
Vertrouw op God en doe het goede.

Sommigen zullen je haten, sommigen zullen je liefhebben;
Sommigen zullen je vleien, sommigen zullen je minachten;
Laat af van de mens en kijk boven je.
Vertrouw op God en doe het goede. “
Norman MacLeod (1812-1872)

Conrad Mbewe

Dit artikel heb ik met toestemming van de schrijver overgenomen en vertaald:
COVID-19 series, #16: Faith healers—the elephant in the room by :Conrad Mbewe April 13, 2020

Conrad Mbewe is voorganger van Kabwata Baptist Church sinds 1987. Jaren geleden hoorde ik Conrad Mbewe spreken op een HeartCry conferentie en dat maakte indruk op mij. Ook dit artikel vind ik goed en scherp, vandaar dat ik hem vroeg of ik dit mocht plaatsen.

2 reacties

  1. Aritha schreef:

    Dank je wel! Ben ik blij mee.

  2. Anoniem schreef:

    Alle kritiek ten spijt kun je nooit de genezingen ontkennen die heden ten dage gebeuren. En ik heb nog niet een van de evangelist zich op de borst zien slaan of horen roemen dat zij zulke geweldige krachten bezaten. Ik weet dat velen van hen Jezus de eer geven. Want die is het die geneest Het is de opdracht van Jezus zelf om op zieken de handen te leggen . Het zou normaal moeten zijn dat in kerk en kring er oudsten zijn die de zieken met olie zalven en ‘het gelovige gebed zal de lijder gezond maken, en de Here zal hem oprichten. In plaats van kritiek te leveren kunnen we beter bezig zijn met ons hiernaar uit te strekken om zo de wil van God te doen.

Jouw reactie stel ik op prijs en wordt z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: