Conferentie ‘Jezus Komt Spoedig’
Zaterdag 22 oktober werd in Zeist de Conferentie ‘Jezus Komt Spoedig’ gehouden, die op YouTube zijn terug te zien. Een toespraak van Dirk-Jan Jansen over ‘De opkomst, uitingen en verbreiding van de Pinksterleer’ en een toespraak van Dirk Wolbers: ‘De Pinksterleer getoetst in het licht van Gods Woord’. Over de eerste toespraak van Dirk-Jan Jansen gaat deze blog. Ik luister graag naar hem, vanwege zijn duidelijk uitleg over de charismatische beweging en zijn liefde voor het Woord van God.
Opkomst, uitingen en verbreiding van de Pinksterleer ┃ Dirk-Jan Jansen
De strijd om ons denken
Want ik beijver mij voor u met een ijver van God. Ik heb u immers ten huwelijk gegeven aan één Man om u als een reine maagd aan Christus voor te stellen.
2 Korinthe 11:2-4 HSV
Maar ik vrees dat, zoals de slang met zijn sluwheid Eva verleid heeft, zo misschien ook uw gedachten bedorven worden, weg van de eenvoud die in Christus is.
Want als er iemand komt die een andere Jezus predikt, die wij niet gepredikt hebben, of als u een andere geest ontvangt dan die u ontvangen hebt, of een ander Evangelie, dat u niet aangenomen hebt, dan verdraagt u dat best.
Het verlangen van de Heilige Geest is om ons als een reine maagd aan Christus voor te stellen als Hij komt. Paulus vreest dat de mensen in Korinthe misleid zullen worden, net zoals de slang Eva heeft verleid. Volgens Dirk-Jan Jansen verleidt de slang de gemeente vandaag nog steeds met een ander evangelie en om niet meer eenvoudig met Jezus bezig te zijn.
Waarom hier aandacht aan besteden?
De reden van de aandacht hiervoor op de conferentie is, omdat het tegen Gods Woord ingaat, het God onteert en de mens centraal zet. Er is een verschil tussen ‘wat de Geest met mij doet’ en ‘wat ik zie van Hem’, legt Jansen uit. Het gaat niet om mij, om u of om jou, maar om de heerlijkheid van de Heer Jezus.
Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht,
Kolossenzen 1:9-11 HSV
zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig, Hem in alles behaagt, in elk goed werk vrucht draagt en groeit in de kennis van God,
terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen.
Paulus dankt God voor het geloof en de liefde van de Kolossenzen. Daarna bidt hij voor hen, dat ze vervuld mogen worden met de kennis van Zijn wil, van de wil van God. Deze wil is, zegt Dirk-Jan Jansen: ‘opgroeien in de Heer Jezus, door het geloof, niet door ervaringen, niet door gevoel, maar door het geloof via het geschreven Woord van God in de kracht van de Heilige Geest.’
Opkomst van de Pinksterleer
Dirk-Jan Jansen legt kort de opkomst van de Pinksterleer uit. Rond het jaar 1900, ongeveer 75 jaar nadat God een Opwekking gaf in Engeland, zocht Charles Parham een tweede ervaring van de Geest. Men begon te spreken in tongen en lag op de grond te lachen in de Geest. Via de Noor, David Barrett kwam dit naar Europa. De kerken wilden er niets van weten en zo ontstonden de Pinstergemeenten. Rond 1960 begon de charismatische beweging, die deze dingen naar de gevestigde kerken bracht. Vanaf 1980 is deze invloed in de behoudende evangelische wereld verspreid. Inmiddels hangen miljoenen gelovigen over de hele wereld deze leer aan en dit is gevaarlijk.
Waarom is dit nou zo gevaarlijk? Omdat het niet overeenkomstig de wil van God is dat wij zoeken naar ervaringen, maar dat wij geworteld en opgebouwd worden in de Heer Jezus Christus, door het geloof. Dat gaat niet van de één op de andere dag, het is geen Quick fix. Het is, als je Kolossenzen 1 verder leest ‘Zo wordt u met alle kracht bekrachtigt tot alle volharding en lankmoedigheid, geduld’. De geest vormt ons niet van de ene op de andere dag tot een beeld van de Here Jezus. Dat gaat met vallen opstaan, met strijd, moeite zorg, maar wel met vreugde in de innerlijke mens
Dirk-Jan Jansen ┃ Opkomst, uitingen en verbreiding van de Pinksterleer
Uitingen van de Pinksterleer / charismatische leer
Jansen noemt een paar uitingen van de Pinkster- en charismatische leer:
- De doop met de Heilige Geest (second blessing)
- Wonderen
- Genezing
- Het Koninkrijk van God, kracht op alle gebieden van het leven
- Aandacht voor apostelen en gezalfde profeten
- Bevrijding van demonen
- De komst van een grote Opwekking
- Een enorme drang naar oecumene met alle kerken en groeperingen
Verscheidenheid binnen de Pinkster- en charismatische beweging
Niet alle charismatische gelovigen hangen dezelfde leerstellingen aan, er is binnen de beweging een grote verscheidenheid, zegt Jansen. Als extreem voorbeeld noemt hij Tom de Wal, maar minder extreme organisaties zijn gevaarlijker, omdat de onbijbelse leer daar minder herkenbaar is. Dit zijn bijvoorbeeld: Stichting Opwekking, New Wine, het Evangelische Werkverband enz.
We hebben alleen Jezus nodig
Bemoedigend vond ik dit deel van de toespraak over droogheid in ons geestelijk leven. Wat we nodig hebben als we droogheid ervaren in ons geestelijk leven, is het evangelie leren kennen. Het enige wat we nodig hebben is Jezus, in Hem is alles (2 Petrus 1). God heeft ons alles gegeven betreffende het leven en de godsvrucht. Maar als je dat niet gelooft, ga je iets anders zoeken, zegt Jansen, een ervaring.
Inderdaad wij moeten terug naar het eenvoudige geloof , het geloof dat Jezus Christus Heer is of wel God en Vader en diens Heilige Geest….. wij worden gerechtvaardigd uit geloof en ontvangen de genade vanuit het geloof en niet uit eigen werken opdat wij niet zullen roemen.
Rom 4 spreekt van rechtvaardigheid en waardoor kwam deze rechtvaardigheid , door het geloof. Hoe simpel het ook is en kan zijn geloof.
Zouden wij ons ongeloof niet moeten belijden omdat wij op wegen van ervaringen , gevoelens ect wandelen die niet overeenkomstig zijn met het woord?…. Abraham werd rechtvaardig verklaard enkel en alleen door geloof , en nog voor de wet en besnijdenis er was. Heel mooi uitgelegd en goed commentaar
Ik luister graag naar de preken/uitleg van Dirk-Jan Jansen. Hij kan goed uitleggen.