BIDDEN=ONTVANGEN – TOM DE WAL

BIDDEN=ONTVANGEN

Afrekenen met verkeerd bidden

In het boek JEZUS AANRAKEN beschrijft Tom de Wal 7 stappen die nodig zijn om te kunnen genezen. In BIDDEN=ONTVANGEN beschrijft hij 7 redenen waardoor gebedsverhoring uitblijft. Dit boek schreef hij om ons gebedsleven te transformeren zodat we ook daadwerkelijk ontvangen waar we voor bidden.

De eerste drie hoofdstukken zijn bedoeld om de lezer te ‘resetten’ of het ‘afsluiten van oude systemen’. Tom de Wal rekent af met verkeerde manieren van bidden, tradities en verkeerd onderwijs. Bijvoorbeeld de soevereiniteit van God, die bepaalt volgens hem niet of onze gebeden worden verhoort.

Eigenlijk heb ik niet zoveel zin meer om verder te lezen, het staat me tegen. Daar hield hij rekening mee denk ik, want hij noemt een paar reacties die van te voren zijn te verwachten zoals ‘God is geen Sinterklaas’ en ‘Uiteindelijk bepaalt God wat wij wel en niet krijgen’. Maar volgens Tom de Wal zijn dit allemaal leugens van de duivel die diep in het denken van mensen zijn geprogrammeerd.

Jezus deed wonderen als mens

Het bekende NAR-verhaal, onder andere dat Jezus wonderen deed als mens komt ook voorbij:

De eerste les die Jezus Zijn discipelen leerde over gebedsverhoring is: je mag ervan uitgaan dat God je gebeden graag wil verhoren.

Sommige mensen zeggen als reactie op dit onderwijs: ‘Ja, maar dat was Jezus, dat zijn wij niet.’ Zij vergeten dat Jezus juist kwam als ons voorbeeld en om ons te leren hoe een leven met God eruitziet. (pag.25)

Daarom zei Jezus: ‘Iedere volmaakte discipel zal net als zijn meester zijn’ (Lucas 6:40). Veel christenen zijn de leugen gaan geloven dat Jezus alleen wonderen kon doen en zoveel bijzondere dingen meemaakte, omdat Hij Gods Zoon is. Zij vergeten dat bij ieder wonder wat Jezus deed, Hij Zijn discipelen uitdaagde om hetzelfde te doen. (pag.26)

Jezus verzekerde ons dat wij dezelfde wonderen zouden doen als Hij, want Hij ging naar de Vader. (pag.27)

Jezus onderwijst simpelweg dat we alles horen te ontvangen waar we om bidden. (pag.28)

‘Redenen waardoor gebedsverhoring uitblijft’

 • We ontvangen niet als we Gods wil niet kennen
 • We ontvangen niet als we niet bidden in geloof
 • We ontvangen niet als we geen actie ondernemen
 • We ontvangen niet als we niet volhardend bidden

‘We ontvangen niet als we Gods wil niet kennen’

‘Soms moet je niet bidden voor genezing, maar voor kracht om de ziekte te dragen’ klinkt vroom, maar is 100% niet waar en niet Gods wil volgens Tom de Wal, want Jezus zei dat ook tegen niemand.

‘We ontvangen niet als we niet bidden in geloof’

Geloof is een voorwaarde voor gebedsverhoring. Dat betekent dat wanneer jij gaat bidden, je gelooft dat je op dát moment ontvangen hebt waar je om vraagt. (pag.88)

Als je wacht met geloven totdat je voelt dat je genezen bent, zal je het nooit krijgen. Maar als jij gelooft dat je genezen bent, ongeacht wat je voelt, zal je het ontvangen. (pag.88)

Als we zeggen: ‘Ik laat het in Gods handen’, zit ons hart nog steeds vol twijfel omdat we geen zekerheid hebben voor de gebedsverhoring. (pag.107)

Gebed en autoriteit

In dit hoofdstuk schrijft Tom de Wal dat helaas veel christenen nog niet het verschil kennen tussen gebruik maken van gebed en gebruik maken van hun autoriteit. Naast gebed moeten we omstandigheden commanderen of gebieden. Veel mensen spreken over hun berg in plaats van tegen hun berg en dan werkt het volgens Tom de Wal niet als zulke mensen voor zich laten bidden.

Bidden in Jezus’ naam

Wanneer Jezus tegen ons zegt dat we in Zijn Naam mogen bidden en handelen, zegt Hij dat wij namens Hem mogen bidden en handelen. Wij bidden of handelen dan in plaats van Jezus, namens Jezus. Wanneer wij handelen of bidden in Zijn Naam, hoort dit hetzelfde effect te hebben als wanneer Jezus het zelf deed! (pag.191)

Als we beseffen wat de Naam van Jezus inhoudt, zouden we er heel anders mee omgaan in ons gebed. Als Jezus ons de opdracht geeft om in Zijn Naam te bidden, zegt Hij eigenlijk dat we namens Hem mogen vragen. Wat wij vragen aan de Vader, staat daarmee gelijk aan wanneer Jesus het zou vragen aan de Vader.

Áls de theologie/theorie van Tom de Wal juist zou zijn, dan zouden er toch veel meer genezingen en wonderen plaats moeten vinden lijkt mij? Hij heeft genoeg volgers en er zijn genoeg mensen die hiermee ‘oefenen’. Zeker in de tijd met het corona-virus is er ook genoeg ‘oefenmateriaal’, dus je zou grootse verhalen verwachten toch?

3 reacties

 1. Anoniem schreef:

  Hoi.

  Je schrijft dat je grote verhalen zou verwachten.

  In de tijd van Jezus waren grote verhalen over hem. In Nazareth kon hij geen wonderen doen vanwege het ongeloof van zijn dorpsgenoten.

  Later vraagt Hij of de mensen hem dan willen geloven om de werken die hij doet (verkondiging, bevrijding, genezing, brood vermenigvuldigen, doden opwekken) maar ze geloven hem niet.

  Is het niet zo dat je er met de Ogen van de Vader naar moet kijken om geloof te hebben en de wonderen en tekenen te zien, en wat meer is, Jezus die daarachter zit?

  groet Kees

 2. Ans schreef:

  Dag Heleen,
  Wat mij opvalt is dat degene die het boek beoordeelt “anoniem” is. Dat vind ik altijd heel erg jammer.
  Er gebeuren heel erg veel wonderen alleen niet hier. Ze gebeuren in India, in Afrika onder moslims en joden waar Jezus zichzelf bekend maakt.
  Wij hebben hier overal wel een menselijke oplossing voor, verzekeringen, pasjes, hulpverleners voor je kan t zo gek niet bedenken. Eigenlijk kunnen wij onszelf heel goed redden….
  zou daar de bottleneck kunnen zitten van het uitblijven van wonderen? Er is ook een andere kant, n l dat uit angst voor excessen ( die er helaas ook zijn)
  door veel Christenen het kind met het badwater wordt weggespoeld. Dat is diep treurig omdat zo de Kracht van God wordt uitgeschakeld. Jezus zegt: Mijn schapen kennen Mijn stem en in deze nadagen is de geest van onderscheiding harder nodig dan ooit te voren.
  Voor ons allemaal!

  Shalom Ans

Reacties worden z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: