Bethel School of Supernatural Ministry (BSSM) ‘eert’ deze week in een Facebookbericht hun tweedejaars studenten en hun leiders.
Week na week volgen ze de aanwezigheid van God met roekeloze overgave. Ze betreden nieuwe grond door het nemen van risico’s en bevrijden zich van de angst voor mensen om het Koninkrijk van God te zien manifesteren in hun leven. Ze inspirerend noemen zou een understatement zijn. Bedankt tweedejaarsstudenten dat jullie zo veel van Jezus houden. Moge jullie passie rimpels van opwekking veroorzaken over de hele wereld!
BSSM Redding │ Facebook 05/01/2024
Het nemen van risico’s
De studenten ‘betreden nieuwe grond door het nemen van risico’s’ volgens het bericht en dit is in het kort ook waar Bethel voor staat. ‘Bethel’s Risk Taking Culture’ of ‘Bethel’s cultuur van risico nemen’ is de cultuur waarin mensen worden aangemoedigd om risico’s te nemen in geloof. Dit kan door in geloof dingen te proberen die buiten je comfort-zone liggen, bijvoorbeeld door te oefenen in profetie of genezing. Het nemen van risico is volgens Bethel belangrijker dat het resultaat, want het nemen van risico zorgt voor groei of doorbraak. Schoolleiders laten studenten hun getuigenissen van doorbraken delen, om hen te motiveren nog grotere risico’s te nemen. Risico’s moeten gevierd worden, las ik in een handleiding voor BSSM schoolleiders. Eric Johnson zegt in dit filmpje dat wanneer je ooit een risico hebt genomen en het niet lukte, je gewoon risico’s moet blijven nemen en je zult zien hoe God er in komt. Het is nog gekker. De BSSM studenten moeten zelfs drie onjuiste profetieën hebben uitgesproken, voordat ze over gaan naar het volgende lesjaar.
Als je het fout hebt, geef dan niet op. Ruim je rommel op en probeer het opnieuw. Dit klinkt je misschien vreemd in de oren, maar op de Bethel School of Supernatural Ministry moeten onze studenten het feitelijk bij het verkeerde eind hebben. Als ze in het eerste jaar niet minimaal drie keer falen, laten we ze niet toe in het tweede jaar. Waarom? Als je niet bereid bent risico’s te nemen op het gebied waar het fout gaat, zul je het waarschijnlijk niet goed doen op de manier die nodig is. Maar ten tweede willen we dat je het bij het verkeerde eind hebt in een liefdevolle omgeving, zodat je weet hoe je je rommel moet opruimen.
Bill Johnson │ Twitter 10/04/2023
Bethel, het grote experiment
Het nemen van risico’s is zo belangrijk voor Bethel, dat het zelfs staat vermeld als één van de vier kernwaarden: ‘Niets is onmogelijk, dus een groot deel van ons leven is ontworpen rondom het nemen van risico’s.’
Bill Johnson schrijft in ‘The Way of Life, Experiencing the Culture of Heaven on Earth’ dat hij Bethel jarenlang ‘Het Grote Experiment’ heeft genoemd. De experimenten of risico’s slagen en falen, maar daarmee leerde Bethel wat wel en niet werkt. Daardoor heeft Bethel volgens Johnson doorbraken gekend en een impact waar ze ooit alleen van kon dromen. Binnen de NAR en bij Bethel gelooft men in de grote opdracht om ‘de hemel op aarde’ te halen. Dat kan volgens Bill Johnson niet zonder het nemen van risico’s.
Onze opdracht is alleen mogelijk met de toename van de overweldigende sfeer van de heerlijkheid van God, die toeneemt als we onze opdracht met geloof bidden. Deze gebeden moeten worden gevolgd met de risico’s die nodig zijn om Zijn wil op aarde te tonen.
Bill Johnson │ The Way of Life, Experiencing the Culture of Heaven on Earth
De rommel opruimen
Het experimenteren en risico’s nemen gaat weleens mis, maar dit is het waard, vinden de Bethel leiders. Om te slagen moet je bereid zijn te falen en als het misgaat moet je achteraf de rommel opruimen volgens Bill Johnson. Bethel maakte 2 jaar geleden een serie video’s als reactie op vragen en kritiek. In één van die video’s (‘Bethel’s Risk Taking Culture’) zegt Kris Vallotton dat het een puinhoop wordt als er arbeid of een voorwaartse beweging is, maar dit is het waard. Hij citeert Spreuken 14:4 waar staat dat als er geen koeien zijn de kribbe schoon blijft, maar door de kracht van de os er een grote opbrengst is. Volgens Vallotton is dit een diepgaande metafoor voor de profetische bediening. Uiteraard gebruikt hij de Passion Translation, waar het toevallig precies zo lijkt te zijn zoals Bethel het leert: ‘Wanneer je een overvloedige oogst wilt hebben, zul je de rommel moeten opruimen’. Maar ik denk niet dat Salomo met deze spreuk ‘Bethel’s risico nemende cultuur’ in gedachten had.
Als er geen koeien zijn, blijft de kribbe schoon, maar door de kracht van de os is er een grote opbrengst.
Spreuken 14:4 HSV
The only clean stable is an empty stable. So if you want the work of an ox and to enjoy an abundant harvest, you’ll have a mess or two to clean up!
Proverbs 14:4 │ The Passion Translation
Zijn de risico’s, de rommel waard?
De vraag is nu of de risico’s die BSSM studenten en andere gelovigen nemen in geloof, de rommel waard zijn? Zelf denk ik dat deze risico’s helemaal niet nodig zijn en dat God dit ook niet van ons vraagt. Ze zijn ook zeker niet nodig om het Koninkrijk van God op aarde te vestigen! Maar laten we een paar risico’s en de gevolgen ervan (de rommel) onderzoeken.
Profetie
Oefenen in profetie is heel hip tegenwoordig, of cursussen om God’s stem te leren verstaan. Vaak overgenomen van Bethel of BSSM, bijvoorbeeld de Firestarters training. Kris Vallotton zegt in de eerdergenoemde video dat ons geestelijk lichaam, net als ons fysieke lichaam een manier heeft om afval uit te scheiden. Dus ontvang je een valse profetie? ‘Spoel het door en ga verder’ zegt hij. Maar is het echt zo makkelijk? Misschien voor de meeste mensen wel, maar wat als zo’n foute profetie wordt uitgesproken over een kwetsbaar persoon?
Genezingswonderen
BSSM studenten gaan in Redding de straat op om mensen te genezen, althans dat proberen ze. Het zal vast menige teleurstelling opleveren, maar het kan nog erger dan dat. Er zijn ook verschillende verhalen waar het slecht afloopt doordat BSSM studenten of Bethel leden te laat het alarmnummer hebben gebeld bij een ongeval.
Ook in ons land gaan christenen de straat op om te oefenen in genezing. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van een kleine jongen in een rolstoel. Hij is geopereerd aan zijn bovenbeen. Na het gebed voor de jongen zijn de schroeven en platen in zijn been volgens de bidder verdwenen. Hij laat de jongen rennen, maar op de video is te zien dat hij nog behoorlijk strompelt. Het lijkt niet helemaal te zijn genezen en ik vraag me af of deze actie misschien meer kwaad dan goed heeft gedaan voor het bovenbeen van de jongen. En wat zou het doen met het geloof van de jongen en de moeder in genezingswonderen? Kennen zij God en hoe beïnvloedt dit hun kijk op God?
Andere verhalen zijn: de poging tot opwekking van het meisje Olive, de dochter van een Bethel worship leader in 2019, het overlijden van Beni Johnson, die zelf Bethel als kankervrije zone had uitgeroepen en Nebeel Qureshi die in 2016 op aandringen van vrienden naar Bethel Church ging voor genezing, maar is overleden aan kanker.
Er ‘gebeurt niets’ in de kerk?
In de video ‘Bethel’s Risk Taking Culture’ reageert Kris Vallotton op voorgangers die zeggen dat er in hun kerk nooit iets fout gaat. Hij zegt dan: ‘ja, er gebeurt ook nooit iets in jouw kerk’. Dit lijkt wel de grootste angst binnen de NAR, dat er in jouw kerk ‘niets gebeurt’. Aan het begin van elk jaar spreken voorgangers zogenaamde profetische woorden over het nieuwe jaar, over de bijzondere dingen die gaan gebeuren. Dit uiteindelijk dus meestal niét gebeuren, misschien zijn ze daar gefrustreerd over?
De Grote Opdracht is volgens Bethel dat het op aarde is zoals in de hemel en dat bereiken door een cultuur van risico nemen. Volgens mij heeft niemand iets aan die ‘cultuur van risico nemen’ en is onze opdracht te getuigen van Jezus Christus.
Bronnen
- Uitgelichte afbeelding: BSSM School Planting Facebook
- Berean Research │ Bethel School of Supernatural Ministry – soaking, declaring and spinning into delusion
- BSSM │ Activating People in the Prophetic
- BSSM │ Developing a Risk-Taking Culture
- Holly Pivec, R. Douglas Geivett │ Reckless Christianity – The Destructive New Teachings and Practices of Bill Johnson, Bethel Church, and the Global Movement of Apostles and Prophets
Ontzettend triest dat deze mensen dat serieus menen. Wat een blindheid. Allemaal dwaalleraren. Niet te begrijpen om de hemel op aarde te maken. Dat doet straks maar Één en die woont niet op deze aarde!!
’Hij zei tegen hen: Wanneer u bidt, zeg dan: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel, zo ook op de aarde.‘
Lukas 11:2 HSV
In de hemel is iedereen genezen, dat geloof ik, bidt dan zo ook op aarde, heb geloof.
Dan zijn er weinig mensen die geloven, want driekwart op aarde is ziek. Was het maar zoals je zei, maar helaas