INHOUDSOPGAVE
Poverty, Riches and Wealth
‘Poverty, Riches and Wealth. Moving from a Life of Lack into True Kingdom Abundance’, gaat over armoede, rijkdom en welvaart. Het Nederlandstalige boek heeft de titel: ‘God is rijk. Leren denken vanuit overvloed.’ Dit is wel een afgezwakte vorm van het origineel, misschien omdat men bang was dat het nuchtere Nederlanders zou afschrikken? Je zou het ook kunnen vertalen met: ‘Armoede, Rijkdom en Welvaart. Van een leven vol gebrek naar ware Koninkrijkswelvaart.’ Van mij is de schrijver in elk geval niet rijk geworden, want ik heb de Engelstalige versie ooit illegaal gedownload van Internet. Sorry Kris… De reden dat ik het boek nu heb gelezen is dat ik op social media steeds vaker berichten lees van welvaartspredikers uit eigen land. Veel van wat zij zeggen of schrijven in hun boeken, las ik ook in dit boek van Kris Vallotton.
Vallotton is zelf opgegroeid met armoede en verkeerde in een omgeving waar men een hekel had aan rijke mensen. Toen hij op zijn 18e tot geloof kwam ontdekte hij dat men in de kerk ook een hekel had aan rijkdom. Twee jaar later trouwde hij en zat 22 jaar in het zakenleven en was succesvol, maar nam zich voor niet te verdwalen in het welvaartsevangelie. Toen werden Vallotton en zijn vrouw Kathy voorgangers in Bethel Church Redding.
Een openbaring
In zijn tijd bij Bethel Church, kreeg Kris Vallotton een openbaring van God over armoede, rijkdom en welvaart. In de NAR-beweging waarin hij zich bevindt is het heel gebruikelijk om ‘een openbaring’ te ontvangen van God. Je moet God niet ‘in een doos opsluiten’, waarmee men bedoelt dat God naast de Bijbel openbaringen geeft aan profeten en apostelen.
Ik denk dat deze openbaring een katalysator is voor het omverwerpen van het vorstendom Mammon en het vestigen van een rijkdommentaliteit die geworteld is in hemelse wijsheid. Mijn voornaamste motief bij het schrijven van dit boek is om de armoede te doorbreken en een geest van voorspoed op de wereld los te laten.
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
Het is mijn gebed dat je in dit boek de sleutels vindt om je erfenis aan te spreken en je kleinkinderen voorspoed mee te geven. Ik hoop dat je door de openbaring in dit boek zo’n transformatie ondergaat dat deze letterlijke de loop van de geschiedenis verandert. Moge het op aarde zijn zoals in de hemel!
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
Toen gebeurde het plotseling allemaal: mijn geest van armoede stortte neer op de oevers van tegenspoed en mijn kleine bootje van klein denken begon uit elkaar te vallen, verscheurd door golf na golf van openbaring.
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
Visie van de kerk op armoede
Vallotton en degenen die zijn boek aanbevelen menen dat de visie van de kerk op armoede en rijkdom, eeuwen lang onjuist is geweest. John Arnott schrijft bijvoorbeeld dat ‘de Kerk eeuwenlang vroomheid met armoede heeft geassocieerd, maar wanneer arme mensen geleerd wordt te geven de wetten van Gods Koninkrijksrentmeesterschap te gehoorzamen het vrijwel onmogelijk is om arm te blijven’. Walfried Giltjes schrijft dat ‘een mindset van armoede in de kerk ons berooft van een leven in volheid en overvloed.’
Een ‘geest van armoede’ of een ‘geest van welvaart’
Armoede, rijkdom en welvaart hebben volgens het boek alles te maken met onze geest of mentaliteit. Namelijk een:
- geest van armoede of armoede mentaliteit
- geest van welvaart of welvaartsmentaliteit
Een ‘geest van armoede’ ontstaat door een gebrek aan eigenwaarde en houdt mensen arm. Al zou je rijk worden door slim te zijn, met een gebrek aan eigenwaarde zou het niet blijvend zijn. Houden van jezelf is volgens Vallotton de sleutel tot een ‘welvaartsmentaliteit’ en de basis om rijk en gezond te worden. Met een ‘welvaartsmentaliteit’ ziet men zichzelf als zoon of dochter van God en dat beschermt tegen zelfmedelijden, depressie of een slachtoffermentaliteit. Hij haalt twee bijbelteksten aan over het liefhebben als jezelf:
eer uw vader en moeder; en: u zult uw naaste liefhebben als uzelf.
Mattheüs 19:19 HSV
Zo moeten de mannen hun eigen vrouwen liefhebben als hun eigen lichamen. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief.
Efeze 5:28-29 HSV
Want niemand heeft ooit zijn eigen vlees gehaat, maar hij voedt en koestert het, zoals ook de Heere de gemeente.
Jezus zei: “Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf” (Matteüs 19:19, cursivering toegevoegd).
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
Het is verrassend hoeveel impact die twee kleine letters kunnen hebben op iemands leven. Je buren, collega’s, familieleden en vrienden worden allemaal dramatisch beïnvloed door dit tweeletterige woord. In feite stel ik voor dat dit kleine woord de leiding heeft over uw financiën, uw emotionele toestand regelt en dicteert hoe u zich tot God verhoudt.
Definitie van welvaart
Het boek maakt onderscheid tussen wereldse rijkdom en Koninkrijkswelvaart en noemt vijf definities van deze welvaart:
- Welvaart is het vermogen (middelen, kracht en wijsheid) om positieve resultaten te creëren te midden van gebrek, armoede en/of leegte.
- Welvaart is licht in de duisternis, genezing in ziekte, voorspoed in armoede, heelheid in gebrokenheid, genade in duisternis, liefde voor het liefdeloze, schoonheid voor as en overwinnaars in plaats van slachtoffers.
- Welvaart is een ‘kan-doen’-houding, een ‘meer dan genoeg’-mentaliteit en een ‘niets is onmogelijk’-geloofssysteem.
- Welvaart is radicale vrijgevigheid, buitengewoon mededogen, opoffering en diepe nederigheid.
- Welvaart is altijd dankbaar en nooit jaloers; het schept niet op, het viert anderen en het kijkt naar de toekomst.
Nummer 5 valt op, want het lijkt op 1 Korinthe 13:4-7, alleen is ‘liefde‘ vervangen door ‘welvaart‘.
De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen [belang], zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen.
1 Korinthe 13:4-7 HSV
Welvaart is altijd dankbaar en nooit jaloers; het schept niet op, het looft anderen en het kijkt naar de toekomst.
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
De gelijkenis van de talenten
In de gelijkenis van de talenten uit Mattheüs 25:14-30 krijgt een knecht vijf talenten, een ander twee, en nog een ander één talent. Als de heer uit de gelijkenis terugkomt, houdt hij afrekening met de knechten. Het gaat in hoofdstuk 24 en 25 over de de eindtijd, over de dat Jezus weer zal komen. De derde knecht uit de gelijkenis, had het ene talent wat hij kreeg begraven en wordt slecht en onnuttig genoemd. Dit is een beeld van Gods afrekening met de mens bij het laatste oordeel.
Maar Kris Vallotton past het toe op geld en welvaart. Het vermogen om je capaciteit te vergroten zorgt ervoor dat je welvarend wordt, volgens Vallotton. Risico’s nemen vergroot ons vermogen om welvaart te verwerven, maar wat je niet gebruikt, verlies je. De derde knecht uit de gelijkenis gebruikt zijn talent niet. Vallotton’s toepassing van deze derde knecht, op armoede en welvaart nu, vind ik schokkend:
Ik betwijfel of de meesten van ons iemand die weigert te de middelen die God hem of haar heeft gegeven te gebruiken, als slecht zullen beschouwen (misschien als lui, maar niet als slecht). Het staat er echter zwart op wit. De grootste Liefde aller tijden noemde een geldverzamelaar een slechterik.
‘Ja, dat is hard,’ klaag je.
Dat is waar, maar de urgentie van Jezus’ woorden doet ons beseffen dat Hij ons goede geschenken geeft om ten behoeve van anderen te gebruiken. De geest van gatengraven begraaft ons potentieel en verbergt onze mogelijkheden in namaakveiligheid en gefotoshopte realiteit. Het ondermijnt de door God gegeven behoefte aan avontuur die in ons is ingebakken, en het degradeert ons naar een voorspelbaar bestaan in het land van de saaiheid. Dat land wordt bewoond door oververzekerde, risicoloze zielen die ernaar verlangen dat de overheid voor hen zorgt. Samen schreeuwen ze: ‘Belast de rijke sukkels! Ze zijn ons iets schuldig! Wij zijn slachtoffers van een onrechtvaardig systeem! We moeten allemaal gelijk zijn!’
Ondertussen blijft de onzichtbare kracht van God rijkdom overdragen van de handen van de luie, angstige mensen in de handen van de trouwe, risico nemende rentmeesters.
Kris Vallotton │ Poverty, Riches and Wealth
Op aarde zoals in de hemel
Ook in dit boek gaat het over ‘op aarde zoals in de hemel’. Steeds, wanneer ik een NAR-thema onderzoek of NAR-boek lees komt dit terug. We hebben een ‘geest van welvaart’ nodig om welvarend te zijn, om zo Gods Koninkrijk op aarde te vestigen, ‘de hemel op aarde’. Ook werd Jezus arm volgens dit boek, om ons rijk te maken: ‘Het is de grote ruil: schoonheid tegen as, vreugde tegen rouw, hoop voor de hopelozen, genezing tegen ziekte, voorspoed tegen armoede.’
Conclusie
Het zal de lezer van deze blogsite niet verbazen dat ik niet positief ben over dit boek. Dat was ook niet mijn verwachting natuurlijk. Lees liever de Bijbel of een goed boek is mijn advies.
mijn gedachte die ik nu heb nadat ik dit las is niet vanuit de hemel als openbaring gegeven , maar mijn gedachte zegt; Lees de bijbel als krachtig middel tegen deze dwaling , Gods woord is krachtiger dan de leugens van satan. De bijbel is ons wapen tegen al deze valse profeten en leraren ook die werkzaam zijn hier in NL.
Vreselijk Vallatons uitleg van die gelijkenis. 😩
Beste,
Ik wil hier wat dingen uiteen zetten wat wel degelijk in de bijbel staat. Ik snap dat het moeilijk te bevatten is.
“Ook werd Jezus arm volgens dit boek, om ons rijk te maken: ‘Het is de grote ruil: schoonheid tegen as, vreugde tegen rouw, hoop voor de hopelozen, genezing tegen ziekte, voorspoed tegen armoede.’
2 Korinthe 8;9 Hij was rijk, maar is omwille van u arm geworden opdat u door zijn ARMOEDE RIJK zou worden. HSV
Waarom? Jezus Christus kwam zoals Johannes 10;10 zegt om ons leven te geven en overvloed. Daar word gesproken over het Griekse woord Zoë leven, Zoë betekent niet alleen leven maar ook overvloed e.d (de moeite waard om uit te zoeken wat Zoë allemaal betekent)
Het is niet voor jezelf zoals dit artikel doet vermoeden, maar om tot zegen te zijn voor je gemeente, broeders, zusters, armen en wezen. Als het voor jezelf zou zijn dan is het egoïstisch.
Jezus zegt ook dat wij niet een geest van angst hebben gekregen, laten wij dat dan ook niet hebben, maar onze ogen op Hem houden. En het meer op ons in laten werken dat Hij ons alles al geschonken heeft en Hij door ons heen mag werken om mensen tot Christus te brengen.
Zegen om tot zegen te zijn, zelf al vaak meegemaakt dat sinds ik die geest van armoede die geest van nooit genoeg of net genoeg hebben losgelaten heb ik mij geen zorgen meer maak. En God voor ons zorgt, natuurlijk zijn je handen gezegend om werk te verrichten om vermogen te verwerven maar allemaal om Zijn koninkrijk op te bouwen.
Mijn punt is dat wij mogen loskomen van het oude verbond denken en de Heer een relatie met ons persoonlijk wilt en dat wij leven hebben en overvloed. Hij heeft het ons al gegeven maar het is aan ons om het ook te geloven en te pakken. Kijk maar naar Jozua die het beloofde land intrekt, het was hem al gegeven maar hij moest het zelf nog wel doen.
De vrouw van een overleden profeet die geen geld meer had maar nog wel een halve kruik olie. Haar is beloofd dat zij alle potten en kruiken moest lenen van buren etcetera en dat er dan iets zou gebeuren.
Noach die 120 jaar bouwde aan een boot terwijl hij nog nooit regen had gezien, maar tegen alles in geloofd heeft.
Laat de duivel de aartsvader van alle leugens je niet misleiden dat je niets zou kunnen. Want het is allemaal Christus in ons die door ons heen wilt werken, maar dan moeten wij Hem wel door ons heen laten werken.
Gods zegen en liefde gewenst!