Voordat ik een blog schrijf over de brieven van Johannes, wil ik meer weten over de schrijver. Na bijna 4 jaar ETS-Bijbelcursus vind ik dit steeds interessanter. Als je meer weet over de schrijver, begrijp je beter wat en waarom hij iets heeft geschreven.
In de Vroege Kerk ging men er vanuit dat de schrijver van het Johannes-evangelie en de brieven van Johannes, dezelfde persoon zijn en dat dit de discipel Johannes is. Kerkvader Iraneus beschrijft dat hij een leerling was van Polycarpus, die op zijn beurt een leerling was van Johannes.
Familie van Johannes
Johannes en Jakobus waren broers en kwamen uit Betsaida in Galilia. Zebedeüs, een Jood uit Judea, was hun vader en Salome hun moeder. Jezus gaf hen de bijnaam ‘zonen van de donder’.
en verder Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en Johannes, de broer van Jakobus – aan hen gaf Hij de naam Boanerges, wat ‘zonen van de donder’ betekent –
Markus 3:17 HSV
Toen kwam de moeder van de zonen van Zebedeüs met haar zonen naar Hem toe. Zij knielde voor Hem neer om Hem iets te vragen.
Mattheüs 20:20 HSV
Salome was waarschijnlijk de zus van Maria (de moeder van Jezus). Johannes en Jakobus waren neven van Jezus.
En er waren daar ook vrouwen, die uit de verte toekeken; onder hen was ook Maria Magdalena, en Maria, de moeder van Jakobus de kleine en van Joses, en Salome,
Markus 15:40 HSV
En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.
Johannes 19:25 HSV
En er waren daar veel vrouwen, die uit de verte toekeken; zij waren Jezus gevolgd van Galilea om Hem te dienen.
Mattheüs 27:56 HSV
Onder hen was Maria Magdalena en Maria, de moeder van Jakobus en Joses, en de moeder van de zonen van Zebedeüs.
Vissers
Voordat Jezus Johannes en Jakobus riep, waren ze vissers, net als hun vader Zebedeüs. Toen Jezus hen riep, gingen ze met Hem mee.
En toen Hij vandaar wat verdergegaan was, zag Hij Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en Johannes, zijn broer, die in het schip de netten aan het herstellen waren.
Markus 1:19-20 HSV
En meteen riep Hij hen, en zij lieten hun vader Zebedeüs in het schip achter met de loonarbeiders en gingen weg, Hem achterna.
Jakobus en Johannes hoorden bij de volgelingen van Johannes de Doper. Later werden ze discipelen (leerlingen) van Jezus en vissers van mensen.
Toen Simon Petrus dat zag, viel hij neer voor de knieën van Jezus en zei: Heere, ga weg van mij, want ik ben een zondig mens.
Lukas 5:8-11 HSV
Want grote verbazing had hem en allen die met hem waren, bevangen, over de vangst van de vissen, die zij gedaan hadden;
en evenzo ook Jakobus en Johannes, de zonen van Zebedeüs, die metgezellen van Simon waren. En Jezus zei tegen Simon: Wees niet bevreesd, van nu aan zult u mensen vangen.
En nadat zij de schepen aan land gebracht hadden, lieten zij alles achter en volgden Hem.
De 12 discipelen
Johannes was één van de twaalf discipelen van Jezus:
- Petrus
- Jakobus
- Johannes
- Andreas
- Filippus
- Bartholomeüs
- Mattheus
- Thomas
- Jakobus (zoon van Alfeüs)
- Thaddeüs
- Simon Kananites
- Judas Iskariot
En Hij stelde er twaalf aan om bij Hem te zijn, en om hen uit te zenden om te prediken,
Markus 3:14-19 HSV
en macht te hebben om de ziekten te genezen en de demonen uit te drijven.
En Simon gaf Hij de naam Petrus,
en verder Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en Johannes, de broer van Jakobus – aan hen gaf Hij de naam Boanerges, wat ‘zonen van de donder’ betekent –
en Andreas en Filippus en Bartholomeüs en Mattheüs en Thomas en Jakobus, de zoon van Alfeüs, en Thaddeüs en Simon Kananites,
en Judas Iskariot, die Hem ook verraden heeft.
Petrus, Jakobus en Johannes waren discipelen die het dichtst bij Jezus stonden. Zij waren bij de verheerlijking van Jezus op de berg, bij de opwekking van het dochtertje van Jaïrus en in Gethsemane.
En na zes dagen nam Jezus Petrus en Jakobus en Johannes met Zich mee en bracht hen apart op een hoge berg, alleen hen; en Hij werd voor hun ogen van gedaante veranderd.
Markus 9:2 HSV
De discipel die Jezus liefhad
Johannes was de meest vertrouwde discipel van Jezus. Hij noemt zichzelf in zijn evangelie de discipel die Jezus liefhad. Misschien noemt hij zijn naam niet, om de aandacht op Jezus gericht te houden en niet op zichzelf.
En een van Zijn discipelen, die Jezus liefhad, lag aan in de schoot van Jezus.
Johannes 13:23 HSV
Toen nu Jezus Zijn moeder zag en de discipel die Hij liefhad, bij haar zag staan, zei Hij tegen Zijn moeder: Vrouw, zie, uw zoon.
Johannes 19:26 HSV
Daarom snelde zij terug en ging naar Simon Petrus en naar de andere discipel, die Jezus liefhad, en zei tegen hen: Ze hebben de Heere uit het graf weggenomen, en wij weten niet waar zij Hem neergelegd hebben.
Johannes 20:2 HSV
En Petrus zag, toen hij zich omkeerde, de discipel volgen die Jezus liefhad, die ook tijdens het avondmaal tegen Zijn borst was gaan liggen en gezegd had: Heere, wie is het die U verraden zal?
Johannes 21:20 HSV
Verdere leven van Johannes
Na de dood, opstanding en hemelvaart van Jezus woonde Johannes in Palestina. Hij gaf, met Jakobus en Petrus een lange tijd leiding aan de gemeente in Jeruzalem. Net voor de verwoesting van Jeruzalem, rond 68 na Christus, vertrok Johannes naar Efeze. Daar werd hij door de Romeinen verbannen naar het eiland Patmos.
Ik, Johannes, die ook uw broeder ben en deelgenoot in de verdrukking en in het Koninkrijk en in de volharding van Jezus Christus, was op het eiland genaamd Patmos, omwille van het Woord van God en het getuigenis van Jezus Christus.
Openbaring 1:9 HSV
Van alle discipelen van Jezus was Johannes de langst levende. Hij schreef het evangelie en de brieven toen hij al een oude man was. Waarschijnlijk tussen 70 en 100 na Christus. Logisch is dat hij eerst het evangelie schreef en de brieven vóór het boek Openbaring.
Het evangelie en de brieven van Johannes
Het evangelie en de brieven van Johannes hebben dezelfde stijl. Bepaalde uitdrukkingen en zelfs zinnen zijn hetzelfde.
Het eeuwige leven
En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt.
Johannes 17:3 HSV
Maar wij weten dat de Zoon van God gekomen is en ons het verstand heeft gegeven om de Waarachtige te mogen kennen; en wij zijn in de Waarachtige, namelijk in Zijn Zoon, Jezus Christus. Die is de waarachtige God en het eeuwige leven.
1 Johannes 5:20 HSV
Een nieuw gebod
Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar liefhebben.
Johannes 13:34 HSV
Broeders, ik schrijf u geen nieuw gebod, maar een oud gebod, dat u vanaf het begin hebt gehad; dit oude gebod is het woord dat u vanaf het begin hebt gehoord.
1 Johannes 2:7-8 HSV
Toch schrijf ik u een nieuw gebod, dat waar is in Hem en in u, want de duisternis gaat voorbij en het ware licht schijnt reeds.
En nu vraag ik u, vrouwe, niet alsof ik u een nieuw gebod schrijf, maar dat wat wij vanaf het begin gehad hebben: laten wij elkaar liefhebben.
2 Johannes 1:5 HSV
In Christus blijven
Blijf in Mij, en Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet in de wijnstok blijft, zo ook u niet, als u niet in Mij blijft
Johannes 15:4 HSV
En wie Zijn geboden in acht neemt, blijft in Hem en Hij in hem. En hieraan weten wij dat Hij in ons blijft, namelijk aan de Geest, Die Hij ons gegeven heeft.
Johannes 3:24 HSV
Opdat uw blijdschap volkomen wordt
Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.
Johannes 15:11 HSV
En deze dingen schrijven wij u, opdat uw blijdschap volkomen wordt.
1 Johannes 1:4 HSV
Gebruikte tegenstellingen in het evangelie en de brieven
Nog een overeenkomst tussen het evangelie en de brieven van Johannes zijn de tegenstellingen die hij gebruikt.
- leven en dood
- licht en duisternis
- waarheid en leugen
- liefde en haat
- rechtvaardigheid en wetteloosheid
- kinderen van God en kinderen van de Satan
- liefde van de Vader en liefde van de wereld
- Christus en de antichrist
- hemel en hel
Bronnen
- HSV-Studiebijbel
- StudieBijbel Online
- David Pawson – Sleutels tot de Bijbel
- Handboek bij de Bijbel – Pat en David Alexander
- In ontmoeting met het Nieuwe Testament
- ETS leerjaar 1 NT 2018/2019 les 7
- ETS leerjaar 3 NT 2020/2021 les 9