INHOUDSOPGAVE
Moeilijk boek
Ezechiël is een van de moeilijkste boeken in de Bijbel. Het is een lang boek, het bevat veel herhalingen en het gaat veel over oordeel van God. Niet echt een leuk boek om na het avondeten aan tafel even uit te lezen. Het boek wordt daarom ook weinig gelezen en er wordt weinig over gepreekt of gesproken. Alleen over een paar bekende teksten uit het boek. Maar wil je over die teksten iets kunnen zeggen, dan is het belangrijk om eerst het héle boek Ezechiël te lezen, om te voorkomen dat je de tekst verkeerd begrijpt of uitlegt. De vier meest bekende thema’s zijn:
- de trouwe wachter (hoofdstuk 33)
- de dorre beenderen (hoofdstuk 37)
- de nieuwe tempel (hoofdstuk 40)
- de beek die uit de tempel stroomt (hoofdstuk 47)
De profeet Ezechiël
De naam Ezechiël betekent God sterkt of God heeft kracht gegeven. Hij profeteerde tijdens de ballingschap in Babel. Hij kwam uit een familie van priesters en als de ballingschap er niet was geweest, had hij priester kunnen zijn in de tempel in Jeruzalem. In het Bijbelboek staan ook veel verwijzingen naar de tempel en de tempeldienst. Ezechiël is geboren in het jaar 622 voor Christus. Hij was getrouwd en werd weduwnaar. Toen hij het eerste visioen van God te zien kreeg was hij pas 30 jaar oud. Zijn voorstellingsvermogen was groot en hij begreep daardoor de visioenen van God en de symbolen/dingen die hij moest doen van God.
De tijd van Ezechiël
In 722 voor Christus (een eeuw voor Ezechiëls’ geboorte), waren na de val van Samaria de tien stammen uit het Noorden weggevoerd in ballingschap naar Assyrië.
De twee stammen uit het Zuiden werden gewaarschuwd door verschillende profeten voor het oordeel van God, als zij zich niet van hun afgoderij zouden bekeren. Maar ze luisterden niet. Koning Nebukadnezar van Babel viel het land Juda binnen. Uiteindelijk is Jeruzalem en de tempel verwoest in 586 voor Christus en gingen ze in ballingschap naar Babel.
Boodschap van Ezechiël
Ezechiël profeteerde tijdens de ballingschap in Babel. Hij werd zelf ook meegenomen naar Babel en profeteerde in ieder geval tot 571 voor Christus.
Hij moest het volk Juda waarschuwen voor het oordeel van God. Ze hoopten dat ze snel terug konden naar Jeruzalem en Ezechiël moest hen vertellen dat dit nog lang zou duren. Hij wilde hen terug brengen bij God en zijn profetieën waren erop gericht het volk te laten beseffen Wie God is. De uitdrukking ‘weten dat ik de Here ben’ staat meer dan 60 keer in dit Bijbelboek.
Dan zult u weten dat Ik de HEERE ben, omdat u niet in Mijn verordeningen bent gegaan. Overeenkomstig Mijn bepalingen hebt u niet gehandeld, maar overeenkomstig de bepalingen van de heidenvolken die rondom u zijn, hebt u gehandeld.
Ezechiël 11:12 HSV
Na de verwoesting van Jeruzalem veranderden zijn profetieën. Het volk zag dat de profetiën van Jeremia en Ezechiël klopten. Toen werden de profetieën ook hoopvol, over een nieuwe toekomst, omdat God het volk niet vergeet.
Ezechiël en het Nieuwe Testament
In het Nieuwe Testament staan meerdere citaten uit Ezechiël of uitspraken waarmee een tekst uit Ezechiël wordt bedoelt. Een paar voorbeelden zijn: Johannes 10:16, Romeinen 2:24 en 2 Petrus 3:4.
Ik zal over hen één Herder doen opstaan en Die zal ze weiden: Mijn Knecht David. Híj zal ze weiden en Híj zal een Herder voor ze zijn.
Ezechiël 34:24 HSV
Ik ben de goede Herder en Ik ken de Mijnen en word door de Mijnen gekend,
Johannes 10:16 HSV
zoals de Vader Mij kent en Ik de Vader ken; en Ik geef Mijn leven voor de schapen.
Toen zij aankwamen bij de heidenvolken waarheen zij gegaan waren, ontheiligden zij Mijn heilige Naam, omdat men van hen zei: Deze [mensen] zijn het volk van de HEERE en [toch] zijn zij uit Zijn land vertrokken.
Ezechiël 36:20 HSV
Want de Naam van God wordt, zoals geschreven is, door uw toedoen gelasterd onder de heidenen.
Romeinen 2:24 HSV
Mensenkind, wat is dat voor een spreekwoord [daar] bij u in het land van Israël: De dagen verstrijken en elk visioen gaat verloren?
Ezechiël 12:22 HSV
en zeggen: Waar is de belofte van Zijn komst? Want vanaf de [dag] dat de vaderen ontslapen zijn, blijven alle dingen zoals vanaf het begin van de schepping.
2 Petrus 3:4 HSV
Ezechiël en Openbaring
De meeste citaten en symbolen uit Ezechiël staan in het boek Openbaring. Een paar voorbeelden:
- in Openbaring 21 en 22 wordt gesproken over het levende water, ook in Ezechiël 47:1-14.
- De hoererij in Ezechiël 16 en 23 en de vijand van God van Magog worden genoemd in Openbaring.
- Het visioen van een nieuwe stad komt terug in Openbaring 22.
Daarna bracht Hij mij terug naar de ingang van het huis. En zie, er stroomde water uit, van onder de drempel van het huis naar het oosten, want de voorkant van het huis lag naar het oosten. Het water stroomde naar beneden van onder de rechterzijde van het huis, ten zuiden van het altaar.
Ezechiël 47:1 HSV
De omtrek van de stad bedraagt 18.000 el. Voortaan heet de stad ‘De HEER is daar!’
Ezechiël 38:45 NBV21
Er zal niets meer zijn waarop nog een vloek rust. De troon van God en van het lam zal daar in de stad staan. Zijn dienaren zullen Hem vereren
Openbaring 22:3 NBV21
De profetieën van Ezechiël worden ook wel het beginpunt van de apocalyptiek genoemd, omdat ze ook over de eindtijd gaan.
Indeling
Het boek Ezechiël is grofweg in tweeën te delen:
- hoofdstuk 1-32 / oordeel / voor de val van Jeruzalem
- hoofdstuk 33-48 / zegen / na de val van Jeruzalem
Volgende keer ga ik verder met de inhoud van het boek Ezechiël.
Achtergrond van het boek Ezechiël | |
Ezechiël 1-24 | Oordeel over Juda en Jeruzalem |
Ezechiël 25-32 | Oordeel over verschillende volken |
Ezechiël 33-39 | Zegen voor Juda en Jeruzalem |
Ezechiël 40-48 | Tempelvisioen |
Opwekking 742 – Dit is het Lam
Bronnen
- Uitgelichte afbeelding: BibleProject
- BALLINGSCHAP EN TERUGKEER NAAR JERUZALEM 🗺
- EINDTIJD 🎺 ESCHATOLOGIE EN APOCALYPTIEK
- StudieBijbel online
- HSV-Studiebijbel
- Evangelisch College – Rondreis door de Bijbel
- Bill T. Arnold en Bryan E. Beyer – In ontmoeting met het Oude Testament
- Pat en David Alexander – Handboek bij de Bijbel
- David Pawson – Sleutels tot de Bijbel
- Samenvatting ETS, OT 202/2022 les 3 en 4
Dank je wel Heleen. Je hebt het helder en duidelijk uitgelegd.