5 JAAR KANKERVRIJ

kankervrij

Controle radiotherapeut/oncoloog

Lezers die mij kennen via mijn website Groei in Relatie hebben het misschien al gelezen daar, maar vandaag ben ik 5 jaar kankervrij! Dit vind ik ook wel iets om hier te delen, op Leven met God en de Bijbel, want het is God die mijn leven spaarde!

Afgelopen vrijdag ging ik voor controle naar de radiotherapeut/oncoloog in het Erasmus MC. Normaal kom ik altijd in Dordt in het Erasmus MC, waar maar één poli is en altijd lekker rustig. Vanwege corona moest ik dit keer naar Rotterdam.

Daar voelde ik me wel erg provinciaal. Ik waande me op Schiphol toen ik aan kwam rijden. Grote parkeerplaats met zebrapaden en een hele grote ziekenhuishal. Gelukkig was ik op tijd thuis vertrokken, want toen ik net in de hal liep belde de arts of ik er al was. Eerst moest ik nog met mijn id aanmelden bij een paal. Daar kwam een ticket uit, waarmee ik me moest melden bij weer een andere paal, op de poli. Omdat ik verdwaalde in die grote hal heb ik de weg gevraagd naar de poli. Nadat ik vier keer voor de verkeerde paal en dus de verkeerde poli stond, heb ik het gevonden.

Zoals altijd was deze arts weer de rust zelf. Hij vroeg hoe het ging en deed een inwendig onderzoek. Alles zag er oké uit. Omdat ik nu 5 jaar kankervrij ben hoef ik niet meer bij hem terug te komen. Dat is best een gek idee na 5 jaar, maar wel fijn dat het kan natuurlijk. Vanaf nu moet ik alleen nog eens per jaar naar de gynaecoloog.

Cijfertjes en weetjes

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat ik voor de laatste keer bestraald werd. Al 5 jaar ben ik nu dus ‘kankervrij’! Hier zijn wat cijfers en weetjes van kanker.nl om te laten zien hoe bijzonder dat is als je bedenkt dat ik in 2015 40 jaar oud was en de diagnose baarmoederkanker stadium 4a kreeg:

  • Baarmoederkanker komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 60 jaar
  • Van de vrouwen die horen dat ze baarmoederkanker hebben is 1% tussen de 30 en 44 jaar, 20% 45-59 jaar, 48% 60-74 jaar en 30% is 75 jaar of ouder
  • 78% zit in stadium 1, 6% stadium 2, 9% stadium 3 en 8% in stadium 4
  • Van de vrouwen met baarmoederkanker stadium 1 zijn na 5 jaar nog gemiddeld 93 van de 100 vrouwen in leven. Bij stadium 2 zijn dat gemiddeld 75 van de 100 vrouwen. En bij stadium 3: 46 van de 100. Bij stadium 4 leven na 5 jaar gemiddeld nog 15 van de 100 vrouwen

Leuk, al die statistieken, maar uiteindelijk is het natuurlijk God die mijn leven leidt en Die weet hoe mijn leven gaat. Ik vind het een wonder dat het zo goed gaat met mijn gezondheid!

5 jaar geleden

Vandaag precies 5 jaar geleden was ik klaar met alle behandelingen: de operatie, chemokuren en bestralingen. Maar eigenlijk begon toen de verwerking pas weet ik nog. Ook had ik nog weinig ruimte in mijn hoofd gehad, om stil te staan bij het verlies van mijn vader. Ik begon met oncologische revalidatie bij Rijndam en ging vrij snel ook weer werken en in september 2016 deed ik nog het laatste jaar van de cursus ‘contextuele therapie’ bij Koinonia. Dat had ook best een jaar later gekund natuurlijk, maar ik dacht ‘nu kan het nog’. Te snel dacht ik weer alles te kunnen en door te gaan als voorheen.

Nu 5 jaar kankervrij!

Er is nog zoveel meer gebeurd de laatste 5 jaar, leuke en minder leuke dingen. Maar nu gaat het goed en vandaag vier ik 5 jaar kankervrij. De kanker, het jaar met alle behandelingen en de herstelperiode had ik graag gemist. En toch heeft het me een ander mens gemaakt, dat had ik dan weer niet graag gemist. Ik heb leren relativeren. Mijn huis, werk, mijn ‘lijn’, spullen zijn minder belangrijk. Ook gezondheid is niet het belangrijkste in mijn leven. Mensen die van me houden en van wie ik houd, maken het leven mooier én mijn Vader in de hemel die voor me zorgt. Altijd al, ook 5 jaar geleden en dat zal Hij altijd blijven doen, wat er ook gebeurt.

1 reactie

  1. A R Kuipers schreef:

    Wat een opluchting lijkt me dat.. ontzettend fijn, gefeliciteerd!:)

Reacties worden z.s.m. geplaatst

%d bloggers liken dit: