1 & 2 KRONIEKEN

Alleen maar herhaling?
Vroeger dacht ik dat 1-2 Samuël, 1-2 Koningen en 1-2 Kronieken zo’n beetje hetzelfde waren, maar dat is niet het geval. De schrijver dan Kronieken heeft een ander doel en legt daarom op andere dingen de nadruk en hij laat dingen weg. In de HSV-Studiebijbel staat een overzicht van bijna 3 pagina’s met een vergelijking van de Bijbelteksten.
De reden dat deze Bijbelboeken hetzelfde lijken is dat ze in onze Bijbel achter elkaar staan. Nadat 1 & 2 Koningen krijg je dan wéér de geschiedenis van Israël en lijkt het een herhaling. In de Hebreeuwse Bijbel is Kronieken het laatste Bijbelboek.
Doel
Toen Kronieken werd geschreven was de ballingschap al lang voorbij en een deel van de Joden was terug vanuit Babel en andere plaatsen naar Jeruzalem. Ze hadden te maken met armoede en ze vroegen zich af of de beloofde Messias wel zou komen.
De schrijver van Kronieken wil het volk bemoedigen. Hij herinnert hen aan hun afkomst, wie ze zijn, het volk van God en aan de beloften van God. Daarom is David belangrijk in Kronieken. Het verbond van David was naast het verbond met Abraham en het verbond met Mozes heel belangrijk voor het volk Israël.
Samuël, Koningen en Kronieken
1 & 2 Samuël, 1 & 2 Koningen en 1 & 2 Kronieken zijn dus niet hetzelfde. In het kort een vergelijking tussen de bijbelboeken:
Samuël en Koningen | Kronieken |
---|---|
Beschrijft 500 jaar | Adam tot afstammelingen van David, na de ballingschap |
Eindigt bij de ballingschap naar Babel | Eindigt met de terugkeer naar Jeruzalem 70 jaar later |
Geschreven tijdens/kort na de ballingschap | Geschreven lange tijd na de ballingschap |
Betekenis van de gebeurtenissen | Uitleg van de geschiedenis |
Waarom de ballingschap? | Bemoediging om weer terug te gaan naar Jeruzalem |
Politieke geschiedenis | Religieuze geschiedenis |
Profetisch perspectief | Priesterlijk uitgangspunt |
Noordrijk en Zuidrijk beschreven | Zuidrijk, koningen van Juda |
Tekortkomingen van de koningen met ballingschap als gevolg | Goede dingen over de koningen en de trouw van God |
Profeet | Priester, aandacht voor de tempel |
BibleProject – Chronicles
1 Kronieken 1 t/m 9📜Geslachtsregisters
Kronieken begint met de geslachtsregisters van de stammen van Israël. Ze beginnen bij Adam en gaan door tot het geslachtsregister van Saul. De meeste aandacht gaat uit naar de stam van David en de stammen van Juda, Benjamin en de stam Levi. Ze zijn geschreven de vorm van een chiasme, met de stam Levi (priesters en levieten) in het midden. Met de geslachtsregisters wil de schrijver de joden die terug kwamen uit ballingschap er weer aan herinneren dat God hen heeft uitgekozen.
1 Kronieken 10 t/m 29📜Koning David
Over het koningschap van Saul staat niets in Kronieken. Zij wordt genoemd in hoofdstuk 10 en de rest van 1 Kronieken gaat over het koningschap van David. David’s overspel met Batseba, de verkrachting van Tamar en de opstand van Absalom worden niet genoemd.
Kronieken is geschreven vanuit een geestelijk/priesterlijk perspectief. Vandaar dat ook het verhaal over het verplaatsen van de ark en de dood van Uzza wordt beschreven. En er is veel aandacht voor de tempel, het bouwplan van de tempel en de belofte van God van de tempelbouw door Salomo en een blijvend koningschap.
En het zal gebeuren, wanneer uw dagen voorbij zijn en u heen gaat naar uw vaderen, dat Ik uw nakomeling na u, die [een] van uw zonen zal zijn, zal doen opstaan, en Ik zal zijn koningschap bevestigen.
1 Kronieken 17:11-12 HSV
2 Kronieken 1 t/m 9📜Koning Salomo
Hoofdstuk 1, 8 en 9 van 2 Kronieken gaan over de wijsheid, macht en rijkdom van Salomo, met onder andere het bezoek van de koningin van Sjeba.
Toen Salomo geëindigd had [dit gebed] te bidden, kwam het vuur uit de hemel neer en verteerde het brandoffer en de slachtoffers, en de heerlijkheid van de HEERE vervulde het huis.
2 Kronieken 7:1 HSV
De andere zes hoofdstukken gaan vooral over de voorbereidingen, het bouwen en het inrichten van de tempel. Koning Salomo spreekt een gebed uit bij de inwijding van de tempel vanaf een podium voor het brandofferaltaar en de heerlijkheid van de Heer vervulde de tempel.
en Mijn volk, waarover Mijn Naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ík vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.
2 Kronieken 7:14 HSV
God heeft het gebed van Salomo gehoord. Wanneer het volk Israël God zoekt in gebed en zich zal bekeren, zal God hen vergeven en het land herstellen.
En u, wanneer u voor Mijn aangezicht wandelt, zoals uw vader David gewandeld heeft, en handelt overeenkomstig alles wat Ik u geboden heb, en u Mijn verordeningen en bepalingen in acht neemt,
2 Kronieken 7:17-18 HSV
dan zal Ik de troon van uw koningschap bevestigen, zoals Ik met uw vader David [een verbond] gesloten heb: Het zal u niet ontbreken aan een man die heerst in Israël.
Wanneer Salomo God dient en Zijn geboden houd, belooft God hem een eeuwigdurend koningschap.
2 Kronieken 10 t/m 36📜Koningen van Juda tot aan de ballingschap
Na de dood van Salomo werd zijn zoon Rehabeam koning. Tijdens zijn koningschap viel het rijk uiteen in twee delen, het Noordrijk (10 stammen) en het Zuidrijk (2 stammen). Kronieken beschrijft vanaf de dood van koning Salomo en het uiteenvallen van het rijk bijna alleen het Zuidrijk Juda. De koningen die afstammen van David worden beschreven, de koningen van het Noordrijk bijna niet. De koningen van Juda, beschreven in Kronieken zijn:
- Abia
- Asa
- Josafat
- Jehoram
- Ahazia
- Joas
- Amazia
- Uzzia
- Jotham
- Achaz
- Hizkia
- Manasse
- Josia
- Joahaz
- Jojachin
- Zedekia
Terugkeer naar Jeruzalem
In het eerste jaar nu van Kores, de koning van Perzië, wekte de HEERE de geest van Kores op, de koning van Perzië, opdat het woord van de HEERE, [dat Hij] bij monde van Jeremia [gesproken had], vervuld zou worden om door zijn hele koninkrijk een boodschap te laten gaan, ook in geschrifte:
2 Kronieken 36:22-23 HSV
Zo zegt Kores, de koning van Perzië: Alle koninkrijken van de aarde heeft de HEERE, de God van de hemel, aan mij gegeven, en Hij is het Die mij heeft opgedragen om een huis voor Hem te bouwen in Jeruzalem, dat in Juda ligt. Wie er onder u ook maar tot al Zijn volk behoort – de HEERE, zijn God, zij met hem en laat hij optrekken.
Een verschil tussen 1-2 Samuël, 1-2 Koningen en 1-2 Kronieken is dat Kronieken niet stopt bij de ballingschap, maar eindigt met de terugkeer uit de ballingschap, 70 jaar later. Kronieken eindigt positief. Koning Kores laat de Joden terugkeren naar Jeruzalem om de tempel te herbouwen.
Kronieken is het laatste boek in de Hebreeuwse Bijbel, dus dit is het einde van de Hebreeuwse Bijbel. In het eerste Bijbelboek van het NT, begint Mattheüs zijn evangelie met het geslachtsregister van Jezus Christus, de Zoon van David.